BOJANJE STANA - Bojanje zimskog vrta i verande
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje zimskog vrta i verande


Ostakljena prirodna oaza zelenila i svježine


 

    Zimski vrtovi ili takozvani zeleni saloni oduvijek su služili kao proširenje stambenog objekta za izvedbu kućnih knjižnica, salona za biljar, kućni vrt ili blagovaonicaZimski vrtovi ili takozvani zeleni saloni oduvijek su služili kao proširenje stambenog objekta za izvedbu kućnih knjižnica, salona za biljar, kućni vrt ili blagovaonica. Kao prostor za uzgoj egzotičnih biljaka i njihovo prezimljavanje, danas se ovaj prostor adaptira i koristi kao mjesto za druženje, ispijanje kave, okupljanje i odmaranje uz zanimljivu knjigu. Njihova konstrukcija se bazira na staklenim stijenkama, stoga pomalo podsjećaju na staklenike vremenom pretočene u zimske vrtove. Njihova funkcija se prvenstveno odnosila na ekološku prihvatljivost i ekonomsku isplativost, odnosno mogućnost uštede energije iskorištavajući pasivnu sunčevu energiju. Danas se ta funkcija svodi na čovjekovu želju da konstantno bude okružen prirodom, svijetlom i cvjetnim mirisima. Tako i zimi možemo uživati u zelenilu i prirodnim bogatstvima vrta, naravno ukoliko raspolažemo prostorom koji ima dovoljno mjesta za podizanje zimskog vrta, poput obiteljskih kuća. U stanovima su moguće verande, kao vrlo slična varijanta zimskog vrta, u kojoj postoje i zidne stijenke osim kompletnih staklenih.

   Toplina i estetika drveta s unutarnje strane zimskog vrta može se istaknuti nekim od ekoloških premaza, a vanjske strane koje su izložene vremenskim atmosferlijama treba obložiti otpornijim materijalomKao i kod svakog drugog objekta, tako je i izvedba zimskog vrta zahtjevan posao, uz betonske radove temelja i postolja, glazure poda, kvalitetne toplinske izolacije, te postavljanje elektroinstalacija i instalacija za vodu. Vrlo je bitno osigurati i odgovarajuću izolaciju od vode i postavljanja folije protiv prodiranja vode, kao i termoizolaciju, kako bi boravak u njemu bio ugodniji. Kako je riječ o dodatnoj prostoriji, koja je nadograđena na kuću, tako će i zidnu površinu biti potrebno ponovno oličiti, kao i stolariju velikih staklenih okvira. Toplina i estetika drveta s unutarnje strane zimskog vrta može se istaknuti nekim od ekoloških premaza, a vanjske strane koje su izložene vremenskim atmosferlijama treba obložiti otpornijim materijalom. IZO staklo te kaljeno staklo su najbolje opcije ostakljenja, pri čemu je IZO staklo  punjeno inertnim plinovima, koji staklu daju bolja termoizolacijska svojstva.

   Također, kako je najčešće u zimskim vrtovima slučaj nakupljanja kondenzirane vode, tako se koriste aluminijski toplinski izolirani profili, kod kojih je vanjska strana profila odvojena od unutarnje pomoću razmaknice. Oplemenjivanje površine, odnosno bojanje, se vrši nanošenjem zaštitnog sloja preko površine. Prije svega se površina čisti, a onda obrađuje kromiranjem, kako bi aluminij postao vrlo otporan. Raspoloživa je u različitim bojama, a tako dobivena boja se ne gubi. Eloksiranje aluminijskih profila se vrši kroz nekoliko komponenata. Najprije se skida nečistoća s površine i vrši anodizacija zaštitnim slojem. Nakon ispiranja slijedi elektrolitičko bojanje korištenjem različitih soli metala, čime se može postići svilenkast, mutan i prirodan vanjski izgled.

   Ako je drvo osnovni građevni materijal zimskog vrta, tada ga je potrebno trajno zaštititi od opasnosti pojave vlage, napasnika ili nastajanja pukotina. Drvo impregniramo i nanosimo željenu boju te zaštitni premaz. Nakon toga se nanosi površinski sloj sličan laku, kako bi drvo zadržalo glatku površinu i osiguralo postojanost drvene konstrukcije. Tako obrađeno drvo je potrebno održavati svakih dvije do tri godine ponovnom obradom nanošenja zaštitnog premaza.

   Zatvaranje balkona i lođa te izgradnja zimskih vrtova danas se izvodi i PVC stolarijom, odnosno PVC profilimaZatvaranje balkona i lođa te izgradnja zimskih vrtova danas se izvodi i PVC stolarijom, odnosno PVC profilima. Kada se vrši nadogradnja na stambeni objekt, tada je potrebno prije svakog bojanja i na odgovarajući način pripremiti zidove. Ako je žbuka stara i otpada, popunjavamo pukotine istom smjesom žbuke, zatim impregniramo te gletamo u dva navrata. Nakon toga slijedi brušenje i otprašivanje nastale prljavštine te nanošenje bijele bazne boje.

   Bojanje, također, podrazumijeva radove ličenja zidne površine koja spaja zimski vrt sa kućom, a kada je taj zid već obojan fasadnom bojom, potrebno ga je ponovno oličiti u boju za interijere. Verande su često dio interijera sa manjim brojem staklenih stijenki, nego što je to slučaj zimskih vrtova obiteljskih kuća. Tako je i veća površina zidne i stropne pozadine, pa ju možemo bojati u raznim kontrastnim ili ipak skladnim bojama sa okvirima prozora i vrata. Naravno, ukoliko ste zadovoljni već postojećom vrstom boje, tada ju možemo samo oličiti nekom drugom bojom iste vrste. Većinom je riječ o reljefnom efektu ili venecijanskoj štuki, pa ukoliko ju skidamo potrebno je temeljito skinuti boju i dobro izravnati površinu te po potrebi impregnirati. Nakon gletanja slijedi brušenje površine te otprašivanje i nanošenje bijele bazne boje. Ukoliko želite zimski vrt obojati veselim toplim bojama, tada je najbolji izbor svijetlo žuta ili narančasta boja, no ako ipak želite hladniju atmosferu osvježavajućeg ugođaja, tada su hladne svijetle boje odličan odabir. Izbjegavajte jarke boje koje vrište, jer će refleksijom sunčevih zraka stvoriti nervozu i blještavilo.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: