BOJA ZA ZIDOVE - Boje koje štite od požara
Get Adobe Flash player

BOJA ZA ZIDOVE - Boje koje štite od požara


BOJE KOJE ŠTITE OD POŽARA


 

     Prtupožarne boje primjenjuju se za protupožarnu zaštitu unutarnjih površina i konstrukcija od drva i drvu sličnih materijala poput panel ploča, lesonita, šper ploča, izolacijskih ploča i ploča od ivericeProtupožarna boja namijenjena je isključivo industrijskim područjima, primjeni nosive građevinske konstrukcije T-nosača, revizijskim i kabelskim oknima te protupožarnim stepeništima. Ne koriste se u privatnoj sferi, jer dodaci koji su joj primješani mogu izazvati zdravstvene tegobe, pri emitiranju kroz dugi niz godina.

    Ova vrsta boje izrađena je na osnovi specijalne disperzije sintetskog polimera te odgovarajućih soli, dodataka i punila. Protupožarna svojstva se postižu primjesama zaštitnih sredstava otpornih na vatru, a uobičajeni su prije svega, organski spojevi fosfora. Poznato je halogenirajuće sredstvo za zaštitu od vatre, takozvani Tris-kloretilfosfat. Primjenjuje se za protupožarnu zaštitu unutarnjih površina i konstrukcija od drva i drvu sličnih materijala poput panel ploča, lesonita, šper ploča, izolacijskih ploča i ploča od iverice.

   Djeluje po principu da premaz zahvaćen plamenom razvija gustu mikroporoznu pjenu, koja automatski djeluje kao izolator, te dulje vrijeme štiti podlogu od zapaljenja. Kod optimalne temperature i vlage zraka ne preko 80%, premaz kroz dulje vrijeme ne gubi protupožarna svojstva. Proizvodi se za sve podloge  i lako se nanosi na površinu, koja mora biti čvrsta, bez labavih dijelova starih naliča, bez masnoće i prašine. Postojeće naliče koji sadrže pigmente i punila, dakle vapno, kreda i litopon, i sve ostale nepostojane prema kiselinama moraju se odstraniti.

   Nakon dobro pripremljene podloge, nanosi se kistom, valjkom ili štrcanjem u dva do tri sloja, a pri sušenju ju treba zaštititi od kiše i vlage, kako ne bi izgubila protupožarna svojstvaNakon dobro pripremljene podloge, nanosi se kistom, valjkom ili štrcanjem u dva do tri sloja, a pri sušenju ju treba zaštititi od kiše i vlage, kako ne bi izgubila protupožarna svojstva. Razrjeđuje se čistom vodom, a zbog zaštite od utjecaja vlage i mehaničkih oštećenja treba kao završni sloj nanijeti VINILUX. Pozadina se priprema brušenjem, otprašivanjem te po potrebi impregniranjem. Glatke podloge je potrebno, prije nanošenja boje, grubo izbrusiti poput lesonita.

   Praktična namjena ove vrste boja, neka bude ograničena na područje svog djelovanja, jer u privatnoj primjeni u stambenim objektima nije prihvatljiva po zdravlje ljudi. Idealna je za područja izložena vatri, odnosno objektima karakterističnih oblika zapaljenja. Svakako predstavlja zanimljiv i inovativan način zaštite površina od požara, kroz jednostavan kemijski sastav. Određene se prostorije jednostavno moraju zaštititi ovim bojama, kako bi se spriječila opasnost od požara i omogućila adekvatna zaštita.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: