SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija nikotinskih mrlja
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija nikotinskih mrljaAntinikotinskim bojama se pospješuje visoki stupanj čistoće i ostvarena estetika ugostiteljskih i privatnih objekata


 

Nikotinske mrlje najveći su problem i najzahtjevnija vrsta mrlja za saniranjeNikotinske mrlje najveći su problem i najzahtjevnija vrsta mrlja za saniranje. Bez obzira koliko puta premazali i oličili zidne površine, konstantno izbijaju i iznova izlaze na površinu. Iz tog razloga, najjednostavnije i najučinkovitije rješenje jesu antinikotinske boje, koje su općenito skuplje od ostalih vrsta boja, no zbog dugoročnog rješavanja ovog problema su svakako najisplativije sredstvo sanacije problema ove vrste. Javni i ugostiteljski objekti najviše su izloženi duhanskom dimu i nastajanju nikotinskih mrlja, a zbog svog karaktera zahtjevaju visoki stupanj čistoće i ostvarene estetike zidnih površina. Kako bi zadovoljili higijenske standarde i udovoljili dekoraciji prostora, potrebno je sanirati ovaj problem u svakom slučaju.

Antinikotinskom bojom možemo bojati zidne i stropne površineAntinikotinske boje su zidne boje izrađene na osnovi otapala, namijenjene za blokadu u vodi brzo i lako topivih tvari, na zidnim i stropnim površinama ili neposredno ispod nje. Te tvari su uglavnom nikotinske mrlje u jače zadimljenim prostorima, koje se u mokrom stanju djelomično rastope, te se nakon nanosa boje pojavljuju i prodiru na površinu, u obliku rarzličito obojenih mrlja. Sve su boje ove vrste većinom sastavljene od otopina polimera u mješavini specijalnih otapala, punila i dodataka, pri čemu su zdravstveno i ekološki prihvatljive.

 

 Izrazitije mrlje se izoliraju nanošenjem specijalnih sredstava u dva do tri sloja, nakon čega tako tretiranu površinu prebojimo bilo kojom bojom za unutarnje zidovePrije ličenja, potrebno je ukloniti prašinu i ostale nevezane ili slabo vezane dijelove i masne obloge, a antinikotinskom bojom možemo bojati zidne i stropne površine, na kojima su stari nanosi boje čvrsto prihvaćeni za podlogu. U suprotnom se skidaju labavi nanosi stare boje, površina se brusi brusnim papirom ili strojno te po potrebi impregnira.  Nanošenje ove vrste boja nije moguće na površine već prebojane bojama na bazi krede i drugim jako razmočivim bojama, te na površine prebojane uljnim bojama, lakovima i emajlima. Takvi se nanosi uklanjaju u cjelini, a kada mrlje nisu nikada bile premazane perivim disperzijskim bojama ili bojama na osnovi otapala, tada se nanose posebna sredstva za blokadu mrlja, koja nisu samostalna poput antinikotinske boje. Nakon toga, slijedi bojanje antinikotinskom bojom u dva sloja dugodlakim ličilaćkim valjkom, kistom ili špricanjem. Boja se može nijansirati do pastelnih tonova, uporabom alkidnih i akrilnih boja na osnovi otapala. Bilo kakve dodatne dekorativne obrade saniranih površina se mogu vršiti, tek tridesetak dana nakon nanošenja antinikotinske boje. Izrazitije mrlje se izoliraju nanošenjem specijalnih sredstava u dva do tri sloja, nakon čega tako tretiranu površinu prebojimo bilo kojom bojom za unutarnje zidove. 

Antinikotinska boja je namijenjena blokadi mrlja poput nikotinske, ali i mrlji od čađi, a upotrebljava se za bojanje svih čvrstih i suhih podloga od fino ožbukanih zidnih i stropnih površina, betona i vlaknenocementnih do gips kartonskih ploča.

Odjednom se čini kako je nikotinskim mrljama došao kraj, a kako je zabrana pušenja u javnim objektima stupila na snagu, tako je i ova vrsta sanacije postala trajnijeg karaktera. No, u privatnim stambenim prostorima ovaj će se postupak morati ponavljati kroz određeno vrijeme, ovisno o intenzitetu izloženosti zidova duhanskom dimu.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: