SOBOSLIKARSKI RADOVI - Učvršćivanje stare podloge
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Učvršćivanje stare podloge

VRSTA IMPREGNACIJE OVISI O VRSTI I STANJU PODLOGE


Najveći neprijatelj novom sloju premaza predstavlja prašina i nedovoljno očišćena podloga, na koju se nanosiPravilna priprema podloge prije bojanja jedan je od najvažnijih faktora, koji utječu na kvalitetu i prekrasan izgled završnog filma boje. Impregnacija ima ulogu učvršćivanja starih zidnih površina, isključivo iz razloga što se na njima nalazi veliki broj starih premaza, zbog kojih je prianjanje novog sloja nepouzdano. Također, kada  je površina osiromašena vezivom, što dovodi do slabijeg prianjanja novog premaza, a i neujednačenost kvalitete cijele površine, nastala zbog popravljanja pukotina i izravnavanja materijalima čiji sastav odgovara osnovnoj površini. Impregnacija služi za učvršćivanje tih podloga, pri čemu stare premaze međusobno povezuje, jednako kao i s podlogom, ujednačava i smanjuje upijanje te povećava prianjanje novih premaza. Njome se smanjuje količina nove boje, a nijansa je ravnomjernija. Činjenica je da se impregnacijom stvaraju bolji uvjeti prianjanja visokokvalitetnih premaza na podlogu, koja je prethodno obojana premazima slabije kvalitete. Iz razloga što impregnacija duboko prodire u podlogu, učvršćuje ju i smanjuje njezinu upojnost te znatno povećava prianjanje unutarnjih kitova i zidnih boja, važno je i odabrati odgovarajuću obzirom na vrstu podloge i završnog premaza. Općenito, impregnacija je proces natapanja čvrstih materijala rastvorljivim solima, voskom, uljima i drugim supstancama, kako bi se učinili otpornim na vlagu, truljenje, insekte i slične nametnike.  Prije uporabe impregnacije, potrebno je provjeriti kakvoću postojećih premaza. Postoje slučajevi kada su njezini slojevi slabi i labavi, te ih tada treba odstraniti sve do zdrave i čvrste podloge, a saniranu podlogu učvrstiti odgovarajućim impregnacijskim sredstvom.

Prije uporabe impregnacije, potrebno je provjeriti kakvoću postojećih premaza. Postoje slučajevi kada su njezini slojevi slabi i labavi, te ih tada treba odstraniti sve do zdrave i čvrste podloge, a saniranu podlogu učvrstiti odgovarajućim impregnacijskim sredstvomNajveći neprijatelj novom sloju premaza predstavlja prašina i nedovoljno očišćena podloga, na koju se nanosi. Različite podloge loših apsorpcijskih svojstava te starije površine također su neprijatelj broj jedan, za ravnomjerno povezivanje novog sloja. Posljedica su mrvljenje s lošom adhezijom žbuke, nedovoljno učvršćivanje granulata na podlogu, smetnje u vezivanju kao i nastanak pukotina. U fazi još svježih slojeva žbuke, osobito podloga poput travertina, pješćenjaka ili opeke pečene na niskim temperaturama, potrebno je podlogu održavati vlažnom stalnim obilnim vlaženjem. Tako se vezivanje neće prekinuti. Pridržavanje je najbitnije u kasnijim fazama bojanja, jer u suprotnome novi sloj otpada i onemogućava ličenje. Ovo je neizostavni dio, vrijedan pažnje, kako cijeli ličilaćki rad ne bi bio uzaludan. Izjednačena upojnost zidova dubinskom impregnacijom, povećava prionjivost premaza i podloge, osigurava njihovu čvrstu vezu, neutralizira ju.

Razlikujemo transparentne vrste impregnacije na vodenoj osnovi i na osnovi otapala, te pigmentirane na vodenoj i osnovi otapala. 

Razlikujemo transparentne vrste impregnacije na vodenoj osnovi i na osnovi otapala, te pigmentirane na vodenoj i osnovi otapala

Dubinskim temeljnim premazom ili takozvanom SN vezom impregniraju se mineralne i jako upojne i porozne podloge, a za povećanje prionjivosti se koriste određena vrsta impregnacije. Najbitnija razlika između vodenih impregnacija i onih u otapalu je ona vezana za oblik veziva, a imaju sastav sličan sastavu premaza. Kod vodenih je impregnacija vezivo u obliku čestica raspoređeno u vodi, pa je važno da su čestice što je moguće manje, jer samo takve mogu prodrijeti duboko u podlogu. Stara podloga se učvršćuje dubinskom impregnacijom, a vrijeme čekanja na sušenje je otprilike 12-24 sata, nakon čega se uvjeravamo je li površina rastreseta.

 

 

 

 

 

 

Za porozne i kredane podloge te podloge s izrazitim upijanjem se koristi transparentna impregnacija, dok se za glatke vrste i podloge s niskim stupnjem upijanja koristi pigmentirana impregnacija. 

Stara podloga se učvršćuje dubinskom impregnacijom, a vrijeme čekanja na sušenje je otprilike 12-24 sata

Njome se postiže istovremeno ujednačavanje upijanja površine, djelomična obojenost i ujednačavanje završne nijanse boje. Transparentnom impregnacijom je nemoguće to ostvariti, jer često podloga ima različita područja upijanja, osobito kod slabije pokrivnih žutih, crvenih i narančastih nijansi. Također, kakvoća podloge ima veliku ulogu u izboru vrste impregnacije, jer se one na bazi otapala koriste za podloge s izrazitim upijanjem, kredane i vrlo glatke površine, ali iz ekoloških razloga njihovu primjenu izbjegavamo za unutarnje zidne površine. Tako postoje akrilne, silikatne i silikonske impregnacije, koje odgovaraju istim vrstama boja.

Postoji i antinikotinska impregnacijaNaime, razlikujemo akrilnu i silikatnu impregnaciju, pri čemu se silikatna koristi za impregnaciju vapno-cementnih podloga prije nanošenja silikatnih proizvoda. Postoji i antinikotinska impregnacija, koja se koristi isključivo za impregniranje prije bojanja zidova i stropova izloženih dimu od cigareta, loženja i slično, a namjijenjena je ličenju restorana, hotela, javnih prostora, stanova i sl.

 

 

 

 

Neke impregnacije djeluju antibakteriološki

Zanimljivo je spomenuti i ne baš konvencionalnu impregnaciju, koja se razlikuje od one klasične po tome što sadrži nano čestice srebra, titana i silicij dioksida. Ovi sastojci mu omogućavaju iznimne i dugotrajne fungicidne i antibakterijske osobine te bolje prianjanje uz podlogu. Vrlo dubokim prodiranjem u podlogu antibakteriološki djeluje u dubinu, a snažnim povezivanjem površinskih čestica čini površinu idealnom za završne antibakterijske i fungicidne premaze. Klasičnom impregnacijom se izjednačava upojnost zida, a dubinskom SN vezom učvršćuje stara podloga, bilo obojana ili zid skinute boje.


 

 

 

 

SOBOSLIKARSKI RADOVI – SOBOSLIKARSKI RADOVI CIJENE – SOBOSLIKARSKI RADOVI CJENIK – SOBOSLIKARSKI RADOVI ZAGREB – SOBOSLIKARSKI RADOVI CIJENA – SOBOSLIKARSKI I LIČILAČKI RADOVI – SOBOSLIKARSKI I LIČILAĆKI RADOVI – SOBOSLIKARI – SOBOSLIKAR – SOBOSLIKARSTVO – SOBOSLIKAR I LIČILAC – MOLER – MOLERSKI RADOVI – MOLERAJ – MOLERSKE USLUGE – MOLERI – BOJANJE ZIDOVA – BOJANJE STANA CIJENA – BOJANJE STANA CIJENE

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: