SOBOSLIKARSKI RADOVI - Prvo gletanje zidova
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Prvo gletanje zidova


Kada se površina rabicira, a kada je potrebno dožbukavanje?


 

Prilikom adaptacije stambenog ili poslovnog prostora, najčešće u toku elektroinstalaterskih radova, postupku štemanja i premještanju kablova koji nisu u cijevi dolazi do raznih oštećenja na zidovimaPrilikom adaptacije stambenog ili poslovnog prostora, najčešće u toku elektroinstalaterskih radova, postupku štemanja i premještanju kablova koji nisu u cijevi dolazi do raznih oštećenja na zidovima. Također, kod velikih oscilacija kuće i raznih manjih neosjetnih potresa dolazi do pojave manjih pukotina na stropu ili zidovima, što se često prikriva tapetama. To je pogrešan način prikrivanja, jer one postaju vremenom sve veće i teže za sanaciju. U postupku prvog gletanja, kada je riječ o staroj žbuci, potrebno je rabiciranje ili drugim riječima armiranje zidova pomoću građevinskog ljepila. Naime, stara žbuka je "zdravija"od nove, stoga se na ovaj način može spasiti, osobito kada postoje manja oštećenja. Također je prigodna kada je riječ o stropovima od trstike i daski, te svim onim sumnjivim zidovima, koji se rabiciranjem spašavaju, jer bi se u suprotnom kroz određeni niz godina uništili i jednostavno morali ponovno žbukati.

Rabiciranje (armiranje) žbuke joj daje veću pouzdanost, a izvodi se pomoću plastične mrežice, otporne na alkalije koja se postavlja u građevinsko ljepiloKada je boja u dobrom stanju, ona se skida, impregnira i spremna je za gletanje. No, kako bi bila bolja prionjivost novih žbuka na starim podlogama, najprije je potreban postupak impregnacije žbuke uz pomoć primera, sredstva namijenjenog impregnaciji i kontaktu predpremaza na bazi otapala za porozne, visokoupojne i neupojne površine, kako bi izjednačio upojnost podloge i osigurao time ravnomjerno sušenje naknadnih premaza. Također, kako bi se učvrstili nevidljivi slojevi prašine, koja može stvoriti velike probleme za prianjanje narednih premaza, te kao priprema hidroizolacijskih žbuka i ojačavanje ljepila koristi se impregnacijom uz pomoć primera, ne samo u starim stanovima već i u novogradnji. To je preduvjet za stvaranje čvrste međuslojne veze. Danas na tržištu postoje i emulzije za učvršćivanje podloge i njezino pripremanje prije nanošenja disperzivnih boja, tankoslojnih žbuka, mineralnih fasada, ali i lijepljenja izolacijskih zidnih obloga.

Armiranja žbuke potrebna su na problematičnim podlogamaRabiciranje (armiranje) žbuke joj daje veću pouzdanost, a izvodi se pomoću plastične mrežice, otporne na alkalije koja se postavlja u građevinsko ljepilo, kojim se premažu zidovi. Armiranja žbuke potrebna su na problematičnim podlogama, primjerice iznad kutija za rolete i svim onim prijelaznim područjima na druge građevinske materijale te svim onim nastalim oštećenjima i manjim pukotinama. Armatura postavljena u sredini ili u gornjoj trećini žbuke djeluje, prije svega na raspodjelu pukotina i na taj način umjesto malog broja većih pukotina nastaju mnogobrojne pukotine veličine vlasi, koje optički i fizikalno ne utječu na funkciju sustava žbuke. Tako je sve tankoslojne obrade unutarnje površine obvezno armirati.

Kada je riječ o većim oštećenjima žbuke, tada ih je potrebno sanirati dožbukavanjem

 

 

No, kada je riječ o većim oštećenjima žbuke, tada ih je potrebno sanirati dožbukavanjem. Kako je većinom riječ o starijoj gradnji, rupe se moraju zatvarati isključivo sa istom smjesom, materijalom, koji je lagan i odgovara materijalu postojeće žbuke, jer će u suprotnome jači i suvremeniji materijali otpadati i neće biti postojani na površini. To je osobito važno kod sanacije stropova, jer otpadanje nove žbuke predstavlja opasnost za siguran boravak u tim prostorijama. Tako je i vijek trajanja kraći, stoga je važno koristiti isti materijal. Općenito je duboke rupe, pukotine i raspucane uglove potrebno obraditi istovrsnom žbukom, kako bi novi nanos na popravljanim mjestima bolje prianjao i kroz vrijeme se prilagodio staroj podlozi.

Nakon nanošenja prvog sloja, slijedi sušenje podlogeTankoslojna obrada gletanjem se izvodi glet masama, odnosno masama za izravnavanje površina zidova i stropova na maksimalnoj debljini do 4 mm, uz obvezno umetanje armirane mrežice. Masa za gletanje većinom je sastavljena od polimer gips-vapnenog bijelog praha, koji se razrjeđuje s vodom i u vrlo tanskim nanosima gleterom nanosi na zidnu i stropnu površinu. Za prvi sloj glet masa mora biti nešto gušća, a zavisno od neravnina na zidovima se također određuje njezina gustoća. Tako veće neravnine zahtjevaju deblji sloj glet mase, pa će i ona biti gušća. Nanosi se gleterom raznim jačinama pritiska, opet ovisno o zidnim neravninama. Nakon nanošenja prvog sloja, slijedi sušenje podloge.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: