SOBOSLIKARSKI RADOVI - Izravnavanje zidnih neravnina
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Izravnavanje zidnih neravnina


Izbjegnite neugodne sjene na stropu nastale osvijetljenim neravninama


 

Kako bi površina bila kvalitetna i odgovarajuća za bojanje, moramo ju pokrpati, izravnati i zagladitiRavni i glatki zidovi vrlo su važan segmenat pri naglašavanju estetskog učinka na površine, koje smo namijenili za bojanje. Kada je podloga nedovoljno ravna, raspucana i oštećena nije primjerena za bojanje i druge dekorativne obrade, ali ni za ugradnju raznih pločastih obloga. Kako bi površina bila kvalitetna i odgovarajuća za bojanje, moramo ju pokrpati, izravnati i zagladiti, jer takva podloga u konačnici daje savršen izgled Vašem domu ili poslovnom prostoru. Bilo da se radi o renoviranju interijera ili novogradnji, potreba za zaglađivanjem površina prije bojanja jest preduvjet za ljepši izgled zidnih i stropnih površina. Stropovi su najviše izloženi direktnoj umjetnoj rasvjeti, stoga su i njegove neravnine i nesavršeno izglađena površina uočljiviji i izraženiji, svakoga put kada upalimo svijetlo. Poznati prizor, zar ne? Iz tog razloga zaglađivanje unutrašnjih površina predstavlja bitan dio pripreme površine za bojanje.

Odabir materijala za izravnavanje i pokrpavanje ovisi o tipu površine koju obrađujemo

 

Odabir materijala za izravnavanje i pokrpavanje ovisi o tipu površine koju obrađujemo, kao i o debljini nanosa materijala potrebnog da se zaglade površine. Tako postoje gipsane i cementno vapnene glet mase za izravnavanje, a nanose se ovisno o tome je li površina beton, klasična žbuka, gips vapnena i cementno vapnena strojna žbuka. Određeni materijali zahtjevaju odgovarajuću impregnaciju, ali postoje iznimke kod nekih cementnih glet masa, kojima je preporučljiva aplikacija na sirovi beton. Kada je podloga potpuno očišćena od prijašnjih naslaga, tada je potrebno dva puta ponoviti postupak gletanja, no kada je stara boja ostala tada je dovoljno površinu pregletati jedanput. Pokrpavanjem, žbukanjem, gipsanjem i gletanjem se ostvaruje postupak izravnavanja i zaglađivanja podloge, pri čemu se kod neravnina i oštećenja od 3 do 30 milimetra koriste materijali za izravnavanje i kompletno gletanje. Kod većih neravnina, naprimjer obradi betona, za temeljno zaglađivanje koriste se materijali, kojima je dopuštena debljina nanosa veća od klasičnih glet masa, čak do 2 cm. Gipsanje i žbukanje je namijenjeno za izravnavanje većih udubljenja i neravnina, pukotina i instalacijskih kanala. Kako postoje dvije vrste glet masa, gipsana i vapneno cementna, tako je i vrijeme njihova sušenja različito. Gipsane se mase nakon nanosa moraju sušiti od dva do tri dana, dok se cementne ostavljaju i do 20 dana na sušenje, inače cement može "pojesti" pigmente boje, ukoliko zaglađena podloga nije potpuno osušena.

Poznati prizor, zar ne?U klasičnom pristupu nanošenja glet masa kao alat se koristi gladilica od nehrđajućeg čelika, takozvani  gleter, dok se u modernijem postupku koriste pumpe kojima se glet masa strojno našprica na površine i zagladi širokom gladilicom od nehrđajućeg čelika, širine od 20 do 80 cm. Ovaj drugi pristup pruža i bolje rezultate, jer je širina poteza kod skidanja viška mase s površine višestruko veća, nego kod klasičnog načina. Na ovaj način zaglađene površine daju prekrasan i usavršen izgled i odlično pripremljenu podlogu za bojanje.Na ovaj način zaglađene površine daju prekrasan i usavršen izgled Na tržištu postoje i već gotove i pripremljene glet mase za zaglađivanje i izravnavanje, u obliku praškastih mješavina s dodatkom polimera, a odlikuju se skupljanjem, visoko tlačnom čvrstoćom i čvrstoćom na savijanje. S obzirom na vrstu podloge, tako se ove gotove mase razlikuju u svom sastavu, pa tako i načinu nanošenja.

Nakon zaglađivanja, površine se bruse finim brusnim papirom, do konačne glatkoće. Tako kvalitetno pripremljena podloga  daje savršene uvjete za prvo bojanje, kao i sva naredna nanošenja boje.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: