BOJA ZA ZIDOVE - Hladnim bojama povećajte mali prostor
Get Adobe Flash player

BOJA ZA ZIDOVE - Hladnim bojama povećajte mali prostor


JEDINSTVO BOJA NAMJEŠTAJA I POZADINE ILUZORNO POVEĆAVA PROSTOR


 

     Namještaj u boji pozadine ili namještaj u prozirnoj varijanti poput staklenog stolića vizualno će se prilagoditi zidovima, na način da se ne nameće svojom prisutnošću, bez obzira na svoje dimenzijeAko Vaš dom raspolaže manjom kvadraturom, zasigurno smatrate kako Vas ponekad hvata klaustrofobija, ali ne u doslovnom smislu riječi. Mali Vas prostor jednostavno počinje gušiti, jer je prenatrpan, zasićen bojama i pokušavate se riješiti tog osjećaja. Bojanje stana Vam uvelike može pomoći u tome, jer je to idealan način kako učiniti optičku korekciju manjeg prostora i vizualno ga povećati.  Bez obzira na veličinu Vašeg doma, ipak se ne želite odreći prostranosti namještaja, a zašto biste i morali, kada rješenje postoji. Jedan od trikova je postavljanje namještaja iste boje kao i pozadina prostora, odnosno kao što su i zidovi. Takvom kombinacijom postiže se efekt stapanja namještaja i pozadine, čime namještaj vizualno postaje manji. Primjerice, kutna garnitura u bež ili svijetlo plavoj boji, ispred pozadine boje vanilije ili svijetlo plavog zida, postiže puno bolji vizualni učinak nego tamno smeđa ili crna garnitura, ispred te pozadine.

    Još jedan od načina vizualnog povećavanja manjeg prostora je varanje očiju promatrača, pametnom uporabom hladnih boja i osvjetljenja te popratnih odgovarajućih detaljaJoš jedan od načina vizualnog povećavanja manjeg prostora je varanje očiju promatrača, pametnom uporabom hladnih boja i osvjetljenja te popratnih odgovarajućih detalja. Prije no što krenete sa bojanjem zidova, proučite svaku prostoriju koju želite preurediti i otkrijte njezine vrline i mane. Zašto? Iz jednostavnog razloga što naglašavanjem kvaliteta prostora odvraćate oči promatrača od mana tog prostora, poput neravnih zidova, niskog stropa ili nekvalitetno obrađenih površina. Uporabom hladnih boja, svijetlijih nijansi stvarate nenametljiv dojam, koji prividno povećava vidno polje i ostvaruje iluziju većeg prostora. Iako zvuči jednostavno, ovom načinu bojanja zidova i stropova pristupite oprezno, kako ne biste izazvali doživljaj hladan toliko, da negativno utječe na one koji borave u tim prostorijama. Kako se ne bi dogodila takva ledena atmosfera, stvorite protutežu uporabom detalja toplih boja, prvenstveno da ugrijete vizualni doživljaj. Slike vatrenih boja, integrirani kamin, topli dekori na zavjesama ili neki drugi dekor po vlastitom ukusu upotpuniti će prizor hladnog karaktera na sofisticiran način. Pripazite, jer su jako svijetle boje sklone izbljeđivanju, jednako kao i tamne. Ako Vam je prostor već obojen tamnom bojom, a želite ju zamijeniti svijetlom, preporučamo Vam da koristite najprije temeljnu boju. Tako ćete osigurati dobro pokrivanje svijetle boje, kako ova tamnija ne bi nostalgično pokušala izbiti, nakon nekog vremena.

    Jedan od trikova je postavljanje namještaja iste boje kao i pozadina prostora, odnosno kao što su i zidoviNiske stropove optički korigirajte svjetlijim nijansama od boje zidova, a uski prostor proširite bojanjem dužih zidova svjetlijom bojom, a onih kraćih malo tamnijom bojom, odnosno intenzivnijom bojom. Tako ćete povećati prostor jednostavnim nijansiranjem, bez spektakularnih promjena. Namještaj u boji pozadine ili namještaj u prozirnoj varijanti poput staklenog stolića vizualno će se prilagoditi zidovima, na način da se ne nameće svojom prisutnošću, bez obzira na svoje dimenzije. Takav je namještaj svojstven gotovo svim stilovima interijera, a trenutno se predstavlja kao vodeći u umjetnosti dizajniranja interijera. Manje je više, pa će i manji broj namještaja pomoći kako biste manji prostor učinili prostranijim.

Također, osigurajte veći broj umjetnih i veće površine prirodnog izvora svjetlosti, dakle veće staklene stijenke prozora i veći broj izvora rasvjetnih tijela. Što je veća količina svjetlosti i prostor se čini većim i prostranijim, osobito kada je obojan hladnijim i svjetlijim bojama. Primjerice, takozvani uplighteri, odnosno svjetlosni izvori koji osvjetljavaju zidove i strop, povećavaju prostor pružajući poseban efekt. Možete se poigrati i žaruljama koje emitiraju tople boje svjetlosti, isključivo da ugrijete atmosferu.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: