SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija zidne pljesni
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija zidne pljesniČime riješiti nepozvane i neumorne nametnike sa zidova?


 

Jedan od najvećih neprijatelja i nepoželjnih pojava stambenih i poslovnih prostora upravo je plijesan i s njome povezana vlagaJedan od najvećih neprijatelja i nepoželjnih pojava stambenih i poslovnih prostora upravo je plijesan i s njome povezana vlaga. Tamne mrlje na zidovima nisu ništa drugo do gljivica, koje predstavljaju opasnost po naše zdravlje izazivajući razne vrste alergija, ali i štetno djeluju na zidove kuće uništavajući boju i tapete. Svim plijesnima i gljivicama je potrebna vlaga kako bi se razvile, stoga je pojava ovih nametnika indikator, kako se u prostoriji formira prevelika količina vlage. Također, loša toplinska izolacija i hidroizolacija su česti uzroci pojave plijesni i gljivica. Kako bi se riješio ovaj problem, prije svega je potrebno pronaći uzrok pojave plijesni.

Poznato je preko sto tisuća vrsta plijesni i gljivicaPoznato je preko sto tisuća vrsta plijesni i gljivica od kojih se nekoliko stotina pojavljuje u stambenim objektima. Pojavljuju se u mnoštvu različitih boja, od žute, zelenkaste i sive do crne. Kako bi se spriječio njihov daljnji razvoj i širenje u prostoru, obvezno se moraju ukloniti, kao i vlaga koja je učestala pretpostavka da se ovi nametnici mogu razvijati. Ukoliko uklonimo samo plijesni i gljivice, a ne otklonimo uzrok nastanka, one će se opet pojavljivati, i to konstantno i neumorno. Kako bismo saznali pravi uzrok, potrebno je skinuti boju i tapete sa zidova, jer kada je plijesan prisutna dulje vrijeme to znači da je i dublje prodrla u površinu. Ponekad je potrebno ukloniti i žbuku, kada je riječ o dubljem prodiranju plijesni, no inače je dovoljno sastrugati boju sa zidova. Napadnute i uništene površine je potrebno temeljito ukloniti. Ukoliko je riječ o lošoj izolaciji, to zahtjeva sanaciju i postavljanje bolje toplinske i hidroizolacije.

Ukoliko uklonimo samo plijesni i gljivice, a ne otklonimo uzrok nastanka, one će se opet pojavljivati, i to konstantno i neumornoNakon skidanja boje, površina se izravnava i priprema za bojanje uobičajenim načinom, nakon čega se mora premazati fungicidnim sredstvima protiv ponovne pojave plijesni. Ovu tekućinu ostavimo da djeluje nekoliko sati, nakon čega ponavljamo postupak, ovisno o stupnju intenziteta problema. Za zaštitu tih površina mogu se koristiti i anorganski materijali, vapnena žbuka, mineralnim bojama poput silicata koji je inače skuplje, ali zahvalno sredstvo jer propušta vodenu paru i time onemogućuje stvaranje vlage i nametnika u prostoru. Kako bi se ostvarila optimalna temperatura zidova i time spriječilo kondenziranje vlage, zidovi moraju biti suhi i toplinski dobro izolirani, što vrijedi za podove i stropove. Zidovi moraju imati kapacitet upijanja vlage, stoga na njih nanosimo odgovarajuća fungicidna sredstva. Nakon toga se na zidove nanosi boja, zaštićenu od pojave plijesni, ali pod uvjetom da su svi uzroci nastanka otklonjeni. U suprotnome će se u roku od najviše godine dana opet pojaviti problemi izbijanja plijesni i gljivica. Na tržištu postoje različite vrste boja protiv plijesni, a posebno su preporučljive za interijere, preciznije za stropove i zidove, koji su izloženiji vlazi i pari. To su najčešće prostorije poput kuhinja, kupaonica, prostorije s tuševima i druge prostorije, u kojima se mora održavati visoki stupanj čistoće.

Dakle, boja rješava trenutno problem, dok se potpunim uklanjanjem i bojanjem rješava trajno. Svakako se mora pobrinuti za dodatnu toplinsku izolaciju zidova te adekvatnu hidroizolaciju, te povećati prozračivanje interijera, kako bi se onemogućilo stvaranje nametnika. Boja će izdržati samo godinu dana, ukoliko problem nije saniran u potpunosti.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: