BOJANJE STANA - Bojanje podrumskih prostorija
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje podrumskih prostorija


Podrum sa adekvatnom izolacijom može postati vrlo atraktivno i lijepo mjesto za boravak, a boje na zidovima postojanije


 

    Najčešći problem na zidnim površinama podruma predstavljaju mrlje od vlage i plijesniPodrumski zidovi se izrađuju od velikoplošnih opeka poput vapnene opeke, lagane, zidne ili opeke od poroznog betona, a lijevaju se iz armiranog ili nearmiranog mjesnog betona ili od gotovih betonskih dijelova, većinom sa toplinskom izolacijom. Kada temelj objekta leži ispod razine podzemne vode, tada se zidovi izrađuju od vodonepropusnog betona. Podrumski prozori propuštaju svijetlost i zrak, no kada se nalaze ispod razine površine zemljišta, tada su potrebna svjetlosna okna. Najčešći problem na zidnim površinama podruma predstavljaju mrlje od vlage i plijesni. Tako ni boja na zidovima nije dužeg karaktera, a boravak u toj prostoriji ne predstavlja baš neku ugodnost i zabavu. Kako bi kvalitetno iskoristili ovu prostoriju i učinili od nje malo kućno kino, mini bar, sobu za druženje i zabavu ili mirni kutak za čitanje, tada ju je potrebno preurediti i kvalitetno urediti.

   Prije svega, izgradnja podruma mora podrazumijevati suhi, ventilirani podrum s funkcionalnim brtvljenjem protiv vlageLičenje zidova biti će funkcionalno rješenje onda, kada se postavi adekvatna toplinska i hidroizolacija, jer će tek tada vlaga biti prošlost, a mrlje na zidovima zaboravljene. Prije svega, izgradnja podruma mora podrazumijevati suhi, ventilirani podrum s funkcionalnim brtvljenjem protiv vlage. Podnožje se osigurava horizontalnim brtvljenjem, kako voda ne bi prodirala, a naknadna ugradnja horizontalne blokade prodora vlage se vrši na tri načina: mehaničkim pilastim zidnim postupkom, zatim kemijskim postupkom i ugradnjom kromiranog lima od čelika. Termoizolacija je također vrlo bitna, kako bi se ograničili toplinski energetski gubici te osigurala ugodna klima podruma.

   Što se tiče zidova, oni moraju biti topli i suhi, pri čemu stropna površina zahtjeva zvučnu izolaciju te odgovarajuću hidroizolaciju, ukoliko se nalazi ispod kupaonice ili kuhinje. Nakon sanacije podruma, osigurali smo uvjete za postojanost i dugotrajnost nove boje zidova i stropova te potpuno ljepši i zdraviji izgled podrumaVlaga koja nastaje uslijed nedovoljnog provjetravanja i pucanja vododvodnih cijevi u zidovima zahtjeva manje i lakše sanacijske zahvate, dok vlaga koja se povezuje sa starogradnjom, zahtjeva kompletnu sanaciju zidova. Zbog starih dotrajalih cijevi i nepravilne hidroizolacijedolazi do direktnog prodora vode iz zemlje, što rezultira kapilarnim penjanjem vode po zidovima, a ujedno i najveći problem podrumskih prostorija. Vodoravnom pravilnom hidroizolacijom se rješava ovaj problem, no u slučajevima starogradnje dolazi i do pucanja zidova ili podova, što zahtjeva intenzivnije radove sanacije. Posebnim sanacijskim žbukama i odgovarajućim tehnikama se sprječava i pojava higroskopske vlage uzrokovane štetnim solima, a svi ostali veći radovi iskopavanja vanjskih zidova, te ponovne drenaže podrazumijevaju i veće financijske izdatke. No, ukoliko se ne riješe ovi problemi, ni podrum nećete moći pretvoriti u prostor za boravak i stanovanje. Svi ovi radovi mogući su uz stručnu ruku, kako bi problemi bili trajno otklonjeni.

   Nakon sanacije podruma, osigurali smo uvjete za postojanost i dugotrajnost nove boje zidova i stropova te potpuno ljepši i zdraviji izgled podruma. Zidne površine pripremamo za ličenje tako što skidamo labavu staru boju, te po potrebi popunjavamo oštećenja i pukotine, te impregniramo. Obvezno premazujemo zaštitnim sredstvima protiv pojave plijesni i gljivica, a nakon sušenja ličimo u željenu boju željenom tehnikom. Za podrume se koriste sve vrste boja za unutarnje prostorije, a preporučljive su one koje su u skladu namjene podruma. Ako ste ga namijenili za zabavu i druženje, tada su prikladne perive boje ili možda otporne vinilske tapete. Ukoliko ćete se u njemu opuštati čitajući i obavljajući radne zadatke, tada su obične boje za unutarnje prostorije dovoljne, kao i fantastične fototapete, koje nisu namijenjene velikoj količini prljavštine i masnih mrlja.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: