BOJANJE STANA - Bojanje dječje sobe
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje dječje sobe


Dječja soba u pripremnoj fazi soboslikarsko ličilaćkih radova


 

      Jednobojni zidovi nisu baš popularna opcija kada je riječ o dječjim sobama, stoga ih često ukrašavamo raznim tehnikama ličenja, kojima se mogu ostvariti zanimljivi dekori i igre na ziduPoznato je kako naši najmlađi  imaju konstantnu želju za promjenama, pa im tako i zidovi njihove sobe brzo dosade. Jednobojni zidovi nisu baš popularna opcija kada je riječ o dječjim sobama, stoga ih često ukrašavamo raznim tehnikama ličenja, kojima se mogu ostvariti zanimljivi dekori i igre na zidu. Najpopularnija i najpraktičnija opcija možda su ipak tapete, koje se lakše skidaju i mijenjaju, obzirom na trendove koje prati dječja mašta. Preuređenje dječje sobe podrazumijeva i češću promjenu podnih obloga, jer su zidovi i podovi površine koje su najviše izložene prljavštini i nespretnim masnim mrljama od hrane, pića i omiljenih im slatkiša. Kako bilo, prije svakog ličenja zidova i postavljanja tapeta u dječjim sobama važan dio predstavljaju dodatni radovi pripremanja prostorije.

 

  Prije svega je potrebno isprazniti dječju sobu, dakle iznijeti namještaj (koji je većinom manji), isprazniti ladice, maknuti tepih, kao i sve ostale predmete namijenjene zabavi i igriPrije svega je potrebno isprazniti dječju sobu, dakle iznijeti namještaj (koji je većinom manji), isprazniti ladice, maknuti tepih, kao i sve ostale predmete namijenjene zabavi i igri. Kada u sobi boravi dvoje ili više djece često se koriste kreveti na kat, iz funkcionalnih razloga, stoga ih je potrebno pažljivo pomaknuti na sredinu prostorije i zaštititi čvrstim najlonom. Ukoliko želite utičnice pomaknuti na djeci nedohvatna mjesta, ili promijeniti položaj radnog stola pa tako i potrebnih utičnica za kompjuter, tada se elektroinstalacije pomiču, a površina zida oko utičnica naknadno popravlja gletanjem, kako bi bio spreman za ličenje. Rasvjetna tijela se privremeno skidaju i uklanjaju iz prostorije, a prekidači zaštićuju samoljepljivim trakama. Prozori i lajsne se također precizno zaštićuju samoljepljivim trakama, a najlon na podu učvršćuje u kutovima. Struja se obvezno isključuje i izoliraju vrhovi žica. Ukoliko su zidovi u lošem stanju potrebno ih je gletati odnosno izravnati, a ukoliko su vidljive masne mrlje ili mrlje od vlage, tada ih je potrebno adekvatno izolirati i sanirati prije samog ličenja. Pri korištenju sredstava za saniranje i ličenje važno je obratiti pažnju da su im svojstva ekološki prihvatljiva i bezopasna po zdravlje. Ipak je riječ o dječjoj sobi u kojoj najmlađi provode dosta vremena, pa su štetne supstance neprijatelj broj jedan. Ukoliko želite postaviti tapete, tada je važno napomenuti kako je priprema vrlo slična pripremi za bojanje.

   Najpopularnija i najpraktičnija opcija možda su ipak tapete, koje se lakše skidaju i mijenjaju, obzirom na trendove koje prati dječja maštaTapete se ne smiju postavljati na vlažne i mokre površine, a smatra se kako svježe ožbukani zidovi nisu prikladni za tapete, jer se tapetne trake ne bi držale. Također, postoji problem da vapno iz žbuke nagrize ljepilo. Obojene zidove prije postavljanja tapeta isto tako treba pripremiti na adekvatan način. Labave dijelove ukloniti lopaticom, vapnenu boju isčetkati i premazati makulaturom, odnosno razrijeđenim tapetnim ljepilom. Disperzijske i uljene boje se obrađuju otopinom sapuna i premazuju makulaturom. Zidovi već oblijepljeni tapetama se pripremaju na način da se labava mjesta ponovno zalijepe, a svi spojevi obruše plovućcem. Ako čvrsto prianjaju, tada ih nije potrebno skidati. Jako oštećene stare tapete se moraju odstraniti, a to vršimo posebnim alatom za struganje tapeta uz pomoć sredstava za odvajanje tapeta. Posljednji ostaci se uklanjaju lopaticom i zid je spreman za nove tapete. Pukotine i oštećenja se obvezno popravljaju i popunjavaju. Obrađena mjesta se impregniraju i kao takvi su spremni za ljepljenje tapetama.

    Nakon soboslikarsko ličilaćkih radova, nakon što je boja posušena, tapete postavljene, pažljivo uklanjamo najlon, samoljepljive trake, a stvari vraćamo na svoje mjesto. Naravno, uz te radove montiramo i utičnice te zatvaramo razvodne kutije, kao i vraćanje rasvjetnih tijela poput lustera, plafonjera i ostalih dekorativnih predmeta. Novo osvježena dječja soba zasigurno će privući najmlađe i pružiti im ugodniji i zabavniji boravak u njoj.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: