BOJANJE STANA - Bojanje radnog mjesta i ureda
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje radnog mjesta i ureda


Boje utječu na raspoloženje i produktivnost u radu


 

     Jedan od bitnijih elemenata je i boja zidova te pravilan položaj radnog stola, u odnosu na izvore rasvjeteVećinu svoga vremena provodimo upravo na radnom mjestu, bilo ono u uredu tvrtke za koju radimo ili u sklopu kuće. Naše raspoloženje biti će uvjetovano mnogim faktorima, koji čine tu prostoriju, a konačno i utjecati na našu produktivnost u radu. Ukoliko se u njemu osjećamo ugodno i zadovoljno veći će biti i radni učinak, odnosno količina rada. To nam govori kako ured mora biti lijepo uređeno mjesto, bez natrpane klaustrofobije i osjećaja tjeskobe. Jedan od bitnijih elemenata je i boja zidova te pravilan položaj radnog stola, u odnosu na izvore rasvjete. Prozor bi uvijek trebao biti iza leđa kada sjedimo za radnim stolom, jer tako osiguravamo potrebnu količinu prirodne svijetlosti, i bolju vidljivost čitanja i pisanja.

  Trenutno vodeći minimalizam u dizajniranju ureda i poslovnih prostora općenito nameće hladne i neutralne boje kao dio tog interijera, a za sobom povlači osjećaj otuđenosti i ravnodušnosti. Jednolične i svijetlije nijanse boja stvaraju umirujući osjećaj i kontra produktivne su, jer za rad treba dinamika naglašenijih toplih tonova. Trenutno vodeći minimalizam u dizajniranju ureda i poslovnih prostora općenito nameće hladne i neutralne boje kao dio tog interijera, a za sobom povlači osjećaj otuđenosti i ravnodušnostiTako će crvena, narančasta i žuta aktivirati na rad i energiju, a dominantnija siva ili svijetloplava stvoriti ravnotežu ove energičnosti boja. Kako biste preuredili svoje radno mjesto sugerirajte nadređenom njegovu adaptaciju, odnosno sami zaposlite stručnjaka ukoliko je Vaše radno mjesto u domu. Kako biste postigli traženu profesionalno ozbiljniju atmosferu sa dozom energičnosti u poslovnom prostoru, iskoristite neke od savjeta za bolju kvalitetu boravka u tom prostoru. Prije svega, prethode radovi pripreme prostorije za ličenje. Ovisno o vrsti posla, tako će i boje na odgovarajući način biti odabrane, kako bi prikladno upotpunile taj prostor. Primjerice, ako je riječ o frizerskom salonu ili salonu za uljepšavanje, tada je šarenilo boja poželjno, poput ružičaste i ljubičaste boje, dok će u stomatološkoj ordinaciji ipak prevladavati pastelne boje. Sobe za sastanke slobodno ukrasite apstraktnim i ekspresionističkim motivima i bojama, jer će na zanimljiv način razbijati dosadu i uspavanost. Dakle, vrsta posla će odrediti boje zidova. Kućni ured zasigurno će se najbolje uklopiti ako je u skladu boje ostalih zidnih površina u stanu, no zanimljivo bi ga bilo i istaknuti kontrastnijom bojom naprimjer.  Ako je radni prostor dio Vašeg dnevnog boravka ili spavaće sobe, također vrijede ista pravila, da pravila nema. Jedino je ono vođeno Vašim ukusom i željama. Dakle, kada preuređujete svoj stambeni prostor, uredite i svoj radni kutak.

   Započinjemo sa pražnjenjem ureda, skidanjem slika sa zida, odmicanjem stola i stolica te ormara na sredinu prostorije te njihovo prekrivanje sa najlonomZapočinjemo sa pražnjenjem ureda, skidanjem slika sa zida, odmicanjem stola i stolica te ormara na sredinu prostorije te njihovo prekrivanje sa najlonom. Samoljepljivom trakom se zaštićuju svi utikači i prekidači, a struja isključuje. Također, rubovi prozora se obljepljuju samoljepljivom zaštitnom trakom i prozori prekrivaju zaštitnom folijom. Ovi dodatni radovi uvelike olakšavaju kasnije čišćenje prostorije i bržu pripremu za njezino ponovno korištenje. To je osobito važno u preuređenju poslovnih objekata, gdje je vrijeme najbitnije, pa tako i njegova maksimalna ušteda uz kvalitetno odrađene soboslikarsko ličilaćke radove.

   Ako su zidovi oštećeni, tada se popunjavaju na mjestima manjih rupa, te izravnavaju. Odabir materijala za izravnavanje i pokrpavanje ovisi o tipu površine koju obrađujemo, kao i o debljini nanosa materijala potrebnog da se zaglade površine. Tako postoje gipsane i cementno vapnene glet mase za izravnavanje, a nanose se ovisno o tome je li površina beton, klasična žbuka, gips vapnena i cementno vapnena strojna žbuka.  Određeni materijali zahtjevaju odgovarajuću impregnaciju, ali postoje iznimke kod nekih cementnih glet masa, kojima je preporučljiva aplikacija na sirovi beton. Kada je podloga potpuno očišćena od prijašnjih naslaga, tada je potrebno dva puta ponoviti postupak gletanjate izbrusiti i otprašiti. No kada je stara boja u dobrom stanju, tada se izbrusi grubim brusnim papirom, otpraši i pregleta u jednom postupku. Gipsanje i žbukanje je namijenjeno za izravnavanje većih udubljenja i neravnina, pukotina i instalacijskih kanala.

   Nova boja, novi ured, nova atmosferaNakon što se pozadina posuši, zidovi se premazuju bijelim baznim premazom, kako bi vizualizacija prostora pomogla za daljnju dekoraciju raznim bojama. Pri tome koristimo boje na ekološkoj bazi, bezopasne za zdravlje i okolinu, a sušenje podrazumijeva maksimalnu brzinu. Najlon uklanjamo po sušenju boje i predmete i namještaj vraćamo na svoje mjesto.

   Nova boja, novi ured, nova atmosfera. Poboljšajte svoje radno vrijeme kroz boravak u ugodnom i estetski lijepom okruženju, a Vašim poslovnim strankama omogućite lijepu dobrodošlicu i atraktivno poslovno okruženje.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: