BOJE ZA ZIDOVE - Upoznajte karakteristike disperzivnih boja
Get Adobe Flash player

BOJE ZA ZIDOVE - Upoznajte karakteristike disperzivnih boja

 


SVE DISPERZIVNE BOJE SE LAKO PERU, A KADA SU POTPUNO SUHE POSTOJANE SU NA GLJIVICE I PLIJESAN


 

Sa ekološkog stajališta, vodene disperzivne boje su prijateljski naklonjenije prema okolišu, nego druge tradicionalnije vrste bojaPojam disperzije u ovom smislu označava vrstu boje, koja dolazi od veziva, koje je disperzija čestica polimera u vodi. Ova se boja često imenuje kao lateks boja ( iako ne sadrži lateks), ali i kao emulzijska boja, jer su veziva priređena polimerizacijom emulzije. Kod disperzivnih boja vezivna sredstva dispergiraju u vodi, odnosno fino se raspodjeljuju. Vezivna sredstva se ne otapaju u vodi, a nakon što voda ispari formiraju površinu, sličnu plastičnoj masi. U principu se radi o bojama koje se razrjeđuju vodom, što je prednost u odnosu na boje na bazi otapala. Kao vezivno sredstvo dolaze razni materijali poput lanenog ulja, akrilat i drugi. Općenito, postoje sintetske boje i boje na bazi prirodnih materijala, što ih ekološki razlikuje. 

    Postoje razne vrste lateks disperzija obzirom na monomerne sustave, veličinu čestica, stabilizirajući sustav. Posljednjih godina posvećena je velika briga razvoju boja, s malom sadržinom hlapljivih organskih sastojaka. Većina disperzivnih boja nude se kao bijele boje, kojima se dodavanjem različitih tonera postiže željena nijansa bojePigment, obično titanov dioksid, daje pokrivna svojstva, a punila se koriste ili za modifikaciju svojstava boje ili da bi smanjili jediničnu cijenu. Postoji nekoliko tipova i veličina čestica, a najčešći su karbonati i silikati koji potječu iz prirodnih izvora kao što su kaolin, kreda, tinjac i drugi. Većina disperzivnih boja nude se kao bijele boje, kojima se dodavanjem različitih tonera postiže željena nijansa boje.

    Klasifikacija boja vrši se pomoću pigment volumne koncentracije (PVK), odnosno omjera između volumena pigmenta i punila sa ukupnim volumenom pigmenta i veziva. Ako se sadržaj veziva smanjuje, a volumen pigmenta i punila povećava, tada se povećava i PVK. Boja visokog sjaja određuje se kada je PVK u rasponu od 10-15, do mat boje kada je PVK u rasponu od 65-85. Željenu konzistenciju boji daje uloga ugušćivača, ali njime se daju i svojstva tečenja i svojstva primjene boje. Također, pomaže pri stabilizaciji čestica i poboljšava retenciju (zadržavanje) vode. Kao ugušćivače razlikujemo celulozne etere, poliuretane i poliakrilate.

   Sve disperzivne boje se lako peru, a kada su potpuno suhe postojane su na gljivice i plijesan, stoga u kuhinji i kupaonici nije potrebno koristiti dodatne specijalne bojeSve disperzivne boje se lako peru, a kada su potpuno suhe postojane su na gljivice i plijesan, stoga u kuhinji i kupaonici nije potrebno koristiti dodatne specijalne boje. Tekuće, neobrađene disperzivne boje su neotporne na pojavu plijesni i gljivica, zbog velikog udjela vode. Iz tog razloga, sve disperzivne boje sadrže konzervans, u obliku klor-organskih otapala ili ocijepljeni dijelovi formaldehida.

   Sa ekološkog stajališta, vodene disperzivne boje su prijateljski naklonjenije prema okolišu, nego druge tradicionalnije vrste boja. Voda je otapalo i sadrži malo ili gotovo nimalo hlapivih organskih sastojaka, stoga ova boja ispunjava vrijednosti ekološki prihvatljivog materijala. 

Uporaba klasičnih disperzivnih boja nije opasna, ali treba izbjegavati kontakt s očima i prilikom ličenja osigurati dobro provjetravanje prostorije

Proizvođači, također nude disperzivne boje na prirodnoj bazi, koja ne sadrže sintetska otapala poput umjetnih smola, te nemaju pigmente i konzervanse. Tako su i ove boje ekološki prihvatljivog karaktera, no mogu sadržavati alergente poput glikor-etera ili terpen 3-carena, no nakon 2000.godine postoje linije RAL boja za zidne površine, koje su siromašne emisijom štetnih tvari.

     

Uporaba klasičnih disperzivnih boja nije opasna, ali treba izbjegavati kontakt s očima i prilikom ličenja osigurati dobro provjetravanje prostorije. Kada se koriste tehnike prskanja ove boje, tada jednostavno izbjegavajte udisanje i obvezno stavite zaštitnu masku. Štetni sastojci koje sadrži ova vrsta boja su formaldehid, mali udio otapala, omekšivači, stirol i glikoleteri. Njihova primjena nije problematična, ukoliko se ne radi o specijalnim bojama s posebnim dodacima, koji mogu biti štetni po zdravlje.


 

SOBOSLIKARI IZ ZAGREBA | BOJANJE PODRUMSKIH PROSTORIJA | SOBOSLIKARI | LIČIOCI CIJENE | SOBOSLIKARSKO LIČILAČKI RADOVI |

 

 


 

 

SOBOSLIKARI, SOBOSLIKARSKI RADOVI, CIJENA SOBOSLIKARSKIH RADOVA, SOBOSLIKARI IZ ZAGREBA, SOBOSLIKARI CIJENA, SOBOSLIKARI CIJENE,  BOJANJE STANA, BOJE, BOJE ZA ZIDOVE, ZIDNE BOJE, TAPETE, POSTAVA TAPETA, ADAPTACIJE, ADAPTACIJA STANA, ADAPTACIJE STANOVA

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: