BOJANJE STANA - Bojanje balkona, terasa i lođa
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje balkona, terasa i lođa


Novom bojom ostvarite potpuno novi izgled svog balkona, terase ili lođe te ga učinite prekrasnim mjestom za uživanje


 

   Preurediti balkon i nije neki veliki financijski izdatak, kao ni vremenski dugotrajni proces radovaBalkon, lođa ili terasa je vanjski prostor kao produžetak doma i direktno se odražava na naš život. Svaki, pa i najmanji takav prostor možemo urediti kao ugodno mjesto za uživanje, čitanje, druženje ili možda ispijanje hladnih napitaka u vruće ljetne dane. Kako nam svaki kvadrat više uvijek dobro dođe, tako nam i balkon ili terasa u hladne zimske dane većinom postane malo skladište stvari, koje nam samo smetaju unutar stana ili kuće. No u toplije dane ipak poželimo taj mali kutak iskoristiti za odmaranje na svježem zraku i pijuckanje kavice u popodnevnim satima. Preurediti balkon i nije neki veliki financijski izdatak, kao ni vremenski dugotrajni proces radova.

   Kako bi osvježili i preuredili balkon, potrebno ga je ponovno oličiti, dovesti u red i isprazniti od stvari, koje su inače namijenjene skladištenju. Postaviti prikladan namještaj i pokoju biljku, zaštititi se od sunca tendom i novi balkon je gotov. Prije svakog ličenja, svaku prostoriju je potrebno isprazniti i zaštititi. Tako ćemo i balkon isprazniti, ukloniti predmete koji se nalaze na njemu, te prekriti najlonom podove i učvrstiti na rubovima. Rubove zida i prozora odnosno vrata zaštite se samoljepljivom trakom, kao i prekidači koji se nalaze na zidu. Nakon toga slijedi priprema zidova za bojanje. Podloga mora biti dovoljno ravna i bez pukotina, a estrih star najmanje 28 dana. Zatim se izvodi izolacija na podlogama od betona, estriha i pločica.

     Klimatski zahtjevi predstavljaju najveće zahtjeve za balkonske površineOvisno na kojoj strani svijeta se balkon nalazi, no ako je izložen sjevernoj strani, tada je njegova fasada izložena intenzivnijem vjetru i hladnim oštrim puhanjem, pa će i boja na njoj brže biti uništena. Ukoliko je na zapadnoj i jugozapadnoj strani svijeta, tada je duže izložena jačim sunčevim zrakama, što uzrokuje brže izbljeđivanje boje. Kako bilo, boju je potrebno skinuti i ponovno oličiti balkon, kako bi zasjao u novom ruhu. Raznolikost konstrukcija balkona i terasa ovisi i o konstrukciji u arhitekturi zgrada. Klimatski zahtjevi predstavljaju najveće zahtjeve za balkonske površine. Često su izloženi jakom suncu, obzirom da nisu prekriveni ili su prekriveni samo djelomično, a kiša, snijeg, vrućina i mraz velike su smetnje za njegovo održavanje. Kemijski zahtjevi zbog kiselih kiša, trulog lišća, sredstava za čišćenje, soli od oborina i prolivenog pića također nagrizaju fasadu i njezinu boju. Mehanički zahtjevi nastaju zbog habanja hodanjem ili pomicanjem predmeta poput stolica i stolova, pa u prvom redu napadaju zaštitni sloj, dakle premaz i zidnu oblogu. Kako bi se fasada na balkonima i terasama zaštitila dekorativno i funkcionalno, tako se premazuje specijalnim fasadnim bojama i premazima od tekućih umjetnih materijala za beton i cementni estrih. Naravno, boja neće biti trajna i postojana ukoliko izolacija nije adekvatna.

   Sa elastificiranom i mineralnom izolacijom se stvara izuzetna povezanost od konstrukcije podloge pa sve do konačne obloge i fasadne boje. Konstrukcija koja se nalazi ispod tako se ne vlaži, pa su oštećenja od smrzavanja i vlage time isključena. Ako je fasada jače oštećena, tada ju saniramo temeljnom žbukom i masom za izravnavanje, zatim završnom žbukom, nakon čega slijedi bojanje. Ukoliko izolacijski sistemi nisu kvalitetni, tada će se problem ponavljati, stoga je bitna i pravilna izolacija, kako bi i boja bila postojanija. To znači postavljanje toplinsko izolacijske temeljne žbuke bez fuga na fasadu balkona ili terase za sve podloge poput opeke, cigle, cementnog kamena, vapnenca i hrapavog betona. Na taj sloj se stavlja žbuka za izravnavanje na hrapavim i neravnim temeljnim i termo žbukama, prije nanosa završnog sloja. Izravnavanje za vapneno cementnu temeljnu žbuku se vrši sa mrežicom za armiranje, nakon čega se lopaticom izjednačavaju neravnine. Mrežica za armiranje je alkalno postojana mrežica od staklenih vlakana za toplinsko-izolacijske sisteme. Vezivni most čini cementno građevinsko ljepilo, odnosno masa za ljepljenje i armiranje nosivih ploča. Nakon toga slijedi gletanje vapnenom glet masom i nanošenje predpremaza na vodenastoj bazi.

    Kako bi se fasada na balkonima i terasama zaštitila dekorativno i funkcionalno, tako se premazuje specijalnim fasadnim bojama i premazimaPripremu za fasadne boje čine mineralne, paropropusne završne žbuke na bazi silikonskih smola, a  idealne su za balkone i terase, jer su otporne na nevrijeme i vodododbojne. Odlikuju se i otpornošću na alge, a obogaćene su visokovrijednim algicidnim i fungicidnim dodatkom. Postoje i organske elastične strukturne žbuke za fasade u svim granulacijama, strukturama i tonovima boja, pa svoj vlastiti ukus možete zadovoljiti na razne načine. Optimalnom H/M tehnologijom ostvaruje se brzo protvrdnjavanje kod hladnoće i magle, što ju čini postojanijom u hladne zimske dane. Ukoliko Vam to nije dovoljno, na tržištu postoji i mozaična žbuka (kulir), organska otporna žbuka sa obojenim kvarcnim pijeskom sa raznim efektima. Za izvođenje rubova okapnica na izoliranim nadvojima prozora, donjim slojevima balkona, kutijama za rolete, besprofilnim završecima podnožja i slično postavlja se okapni profil s mrežicom od staklenog vlakna.

   Konačno ličenje vrši se fasadnim građevinskim bojama. Prije samog nanošenja završnog premaza, nanosimo silikonski ili silikatni dubinski grund, odnosno nepigmentirani vodenasti grund na bazi silikonskih emulzija sa dubinskim djelovanjem na fasadama, a služi za učvršćivanje slabih mineralnih podloga te za ujednačavanje jako ili neravnomjerno upijajućih podloga. Vrste vanjskih fasadnih boja čine silikonskasilikatna i disperzivna boja. Silikonska i silikatna se odlikuju visokom paropropusnošću, jakim hidrofobirajućim djelovanjem i vodoodbojnošću. Otporne su na alge, dakle obogaćene algicidnim i fungicidnim dodatkom. Silikatna je mineralna boja sa malo naprezanja za mineralne podloge, a disperzivna boja na disperzivnoj bazi za premazivanje starih organskih i mineralnih žbuka i premaza. 

   Nakon svakog ličenja slijedi uklanjanje najlona i samoljepljivih zaštitnih traka, a slučajne mrlje od boje detaljno čiste. Raznim tehnikama bojanja možete svoj balkon ili terasu učiniti zanimljivim mjestom za boravak i opuštanje, a dekorativno atraktivnim dijelom svoga doma.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: