SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija vlažnih mrlja
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija vlažnih mrljaŠto je najčešći uzrok nastanka vlažnih mrlja na zidovima?


 

 Prekomjerna količina vlage u zraku može nanijeti ozbiljna oštećenja u Vašem domu, te imati negativan utjecaj na Vaše raspoloženjeVlažne mrlje na površini zidova, odvajajući i otpadajući slojevi boja, kao i manja oštećenja žbuka posljedica su kratkotrajnog, ali i dugotrajnog vlaženja i močenja zidova zbog oštećene ili dotrajale hidroizolacije, oštećenih vodovodnih, kanalizacijskih i odvodnih cijevi, te oštećenog krovnog pokrova. Vlaga se definira kao određeni stupanj vlažnosti zraka, a može se kretati između 0% i 100%, ovisno o temperaturi i cirkulaciji zraka. Optimalan postotak vlage u zraku iznosi između 45% i 65%, pri čemu je ispod te razine zrak presuh, a iznad nje je prevlažan. Aktivnosti poput kuhanja, tuširanja, pranja posuđa, sušenja rublja mogu količinu proizvedene vode povećati i za 2,4 litre, što automatski povećava postotak vlage u tim prostorijama. Prekomjerna količina vlage u zraku može nanijeti ozbiljna oštećenja u Vašem domu, te imati negativan utjecaj na Vaše raspoloženje. Obično se povećanje vlage pojavljuje u starim zgradama, no to ne znači da se ne pojavljuje i u novijim objektima. Mrlje na zidovima, nastanak plijesni, ljuštenje boje sa zidova i odlijepljivanje tapeta tada postaju uobičajeni problemi sa kojima se teško nositi, ukoliko se u potpunosti ne ukloni problem.

Prekomjerna vlaga se sakuplja na hladnim površinama, kao što su prozori, negrijane prostorije i loše izolirani zidoviPrekomjerna vlaga se sakuplja na hladnim površinama, kao što su prozori, negrijane prostorije i loše izolirani zidovi. Ona svoj put prodiranja pronalazi kroz porozne materijale, poput poroznih zidova, zatim kapilarnim djelovanjem, ukoliko kuća ima podrum čiji su zidovi porozni, pa se vlaga nakuplja u njima i to možemo vidjeti kao vlažne mrlje. Također, ona infiltrira kroz pukotine, nepravilnosti ili oštećenja na objektima, u zidovima i krovu, a kondenzacijom vodene pare u prostorijama s povećanjem temperature, naprimjer kuhanjem i tuširanjem se povećava i količina vlage u zraku. Slučajnim prolijevanjem vode prilikom pranja rublja ručno ili perilicom za rublje, zatim prilikom tuširanja i kapanja vode iz slavine stvaraju se vodene površine, koje opet isparavaju i stvaraju prevlažne uvjete u prostoriji. Sve su ovo uzroci nastanka vlažnih mrlja na zidovima i stropovima, koji se prije svakog ličenja moraju sanirati. Rješenje ovog problema zahtjeva trajnije sanacijske zahvatekao što su popravak ili ugradnja nove hidroizolacije i ugradnja odgovarajućeg sustava žbuka za saniranje, kako bi se omogućilo kvalitetno bojanje spornih površina.

Vlažne površine se moraju pustiti da se u potpunosti osuše prije bojanjaDakle, nakon što smo otkrili uzrok nastanka mrlja, potrebno ga je ukloniti (ili barem ublažiti koliko je to moguće) i maknuti nezdrave slojeve sa zida. Nakon struganja tih slojeva, potrebno je očistiti zidne površine od prljavštine i oštećenih dijelova, rupe i pukotine popuniti odgovarajućim sustavom novih sanirnih sredstava, impregnirati i učvrstiti veznim mostom, koji će spriječavati transport soli izlučenih iz podloge na površinu. Time će ishlapljivanje vlage biti nesmetano, dok površina ostaje suha i kao takva prikladna za daljnje nanošenje boja. Nadalje, površina se mora izravnati i zagladiti, i konačno oličiti. Poprilično vlažne površine se moraju pustiti da se u potpunosti osuše prije bojanja. Ukoliko se prilikom saniranja ponovno pojavljuju mrlje, znači da problem nije uklonjen do srži.

 

 

Kada se riješi glavni uzrok problemu, tada je ponovno bojanje dugotrajnijeg i kvalitetnijeg karakteraBoje koje se koriste za ličenje ove vrste podloge, predstavljaju posebne premaze protiv mrlja na vlažnim zidovima, kao i za izolaciju protiv vlage na svim mineralnim podlogama, poput žbuke i betona, kao i suhomontažnim zidovima. Boja za vlažne zidove je specifična po tome što se i do deset puta bolje hvata za podlogu i traje i do dvadeset puta dulje od standardnih boja. Kako bi zaštita bila optimalna, ponekad se ti premazi nanose i do tri sloja, nakon čega se mogu premazati i disperzivnim bojama.

Kada se riješi glavni uzrok problemu, tada je ponovno bojanje dugotrajnijeg i kvalitetnijeg karaktera. Iako postoje boje namijenjene ovoj vrsti sanacije, nakon određenog vremenskog perioda od najviše godine dana, mrlje ponovno izbijaju, stoga je vrlo važno prije svega ukloniti dubinski problem.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: