BOJANJE STANA - Bojanje potkrovlja
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje potkrovlja


Adekvatnom izolacijom i novom bojom preuredite mračni tavan u atraktivan životni prostor


 

    Kako je većinom riječ o skučenijem prostoru, jer kosina krova ne dopušta previše manevra ispod sebe, tako ćemo potkrovlje i oličiti u boje, koje će ga vizualno povećati i dati mu jednu novu dimenzijuKada odlučite preurediti i tako osigurati još jedan stambeni prostor više, tada je potkrovlje idealna opcija. Najčešće je riječ o tavanskim prostorijama, koje se adaptiraju u funkcionalni prostor, a ponekad to mogu biti i zasebne stambene jedinice u obiteljskim kućama ili višestambenim građevinama. Konstrukcija potkrovlja vrlo je zanimljiva, a ovisno o njegovoj kvadraturi možemo izgraditi vrlo interesantan i atraktivan prostor za zabavu i druženje, za malu kućnu spa oazu, prostor za rad ili jednostavno mali stan.  Kako je većinom riječ o skučenijem prostoru, jer kosina krova ne dopušta previše manevra ispod sebe, tako ćemo potkrovlje i oličiti u boje, koje će ga vizualno povećati i dati mu jednu novu dimenziju.

Potkrovlje mora uvijek biti dobro toplinski izolirano, sa adekvatnom hidroizolacijom, kako bi prostor bio toplinski stabilniji i sa manjom temperaturnom razlikom, te kako bi zidne i stropne površine  bile suhe. Hidroizolacija ima funkciju sprječavanja ulaska oborinskih voda s gornje strane krova, a s obzirom na sve izraženije temperaturne oscilacije, toplinska izolacija poprima sve veću ulogu. Prije svega, ukoliko se na zidovima pojavljuju mrlje od vlage i plijesni, što je čest slučaj u tavanskim prostorijama, tada ćemo problem istražiti i otkloniti uzrok nastanka plijesni i gljivica.

 
Neiskorišteno potkrovlje može se primjenom sustava suhe gradnje odlično i vrlo povoljno preurediti u kvalitetan prostorUkoliko je riječ o lošoj i dotrajaloj hidroizolaciji i toplinskoj izolaciji, tada ih je potrebno zamijeniti novima, a ukoliko su one ne tako stare, tada ih je potrebno sanirati na mjestima gdje nastaje problem. Toplinski gubici su znatnije izraženiji kroz krovnu ljusku zbog njezine direktne izloženosti agresivnim vanjskim utjecajima vlage, kiše, snijega, vjetra, ultraljubičastih zraka, a s unutarnje strane je riječ o difuziji vodene pare. Hidroizolacija bitumenskog tipa polaže se na prethodno kaširane toplinske ploče, a izvodi se tehnikom polaganja, točkastim zavarivanjem prvog hidroizolacijskog sloja na toplinsku branu. Kako bi se osigurao dugotrajnost hidroizolacije i smanjila agresija od visokih temperatura, bitumensku izolaciju je potrebno zaštititi na razne načine, kao naprimjer kod prohodnih krovova sa slojevima za prohodnost, kod neprohodnih trakama s mineralnim posipom, zaštitnim slojem šljunka, reflektirajućim nalićima odnosno premazima i kod zelenih krovova vegetacijskim slojem.
 

Ličenje potkrovlja podrazumijeva ličenje zidnih ali i krovnih površinaNeiskorišteno potkrovlje može se primjenom sustava suhe gradnje odlično i vrlo povoljno preurediti u kvalitetan prostor. Karakteristike suhe gradnje osiguravaju toplinsku izolaciju, jer se s ugrađenim elementima u potkrovlje ne unosi dodatna vlaga, pa je izuzetno pogodna za obnavljanje starogradnje i strarih drvenih konstrukcija. Gisp kartonske ploče malom masom smanjuju opterećenje krovne i stropne konstrukcije, što cijelu izvedbu čini znatno pristupačnijom. Oblaganje vidljivih kosih površina krovišta gips kartonskim pločama omogućava primjenu suhog žbukanja te brzu ugradnju mokrog čvora i krovnih prozora, a konačno ličenje kvalitetnijim i bržim. Ličenje potkrovlja podrazumijeva ličenje zidnih, ali i krovnih odnosno stropnih površina, a vrši se nakon što je prostorija ispražnjena. Dakle, ukoliko je ovaj prostor već bio useljen, tada se svi predmeti i namještaj moraju odvojiti od zida, a namještaj postaviti na sredinu prostorije i prekriti najlonom te učvrstiti na rubovima. Utičnice i prekidači se zaštićuju samoljepljivom trakom, kao i rubovi tavanskih prozora. Nakon što je prostorija pripremljena za ličenje, slijedi faza pripremanja zidova i stropa za bojanje.

 

Potkrovlje mora uvijek biti dobro toplinski izolirano
Ukoliko je prethodna boja stara i labava, tada ju lopaticom skidamo i otklanjamo prašinu sa pozadine. Po potrebi impregniramo površinu, a ako postoje veća oštećenja i pukotine, njih popunjavamo i izravnavamo glet masom. Nakon drugog gletanja slijedi drugo brušenje finijim brusnim papirom, a  kada se postignu potpuno ravna i glatka zidna i stropna površina, slijedi postupak prvog nanošenja boje.

   U slučaju suhe gradnje, potrebno je obraditi spojeve i zagladiti površinu nakon postavljanja gips kartonskih ploča. Ukoliko je potrebno površina se impregnira, a na spojeve postavlja mrežica i zatvaraju fuge. Nakon toga slijedi gletanje suho montažnih površina, prema četiri postojeća standarda kvalitete površine. Dakle, ono što je već uračunato u cijenu ukupnih suhomontažnih radova je izravnavanje prema Q2, odnosno standardnoj kvaliteti površina. Drugim riječima, podrazumijeva gletanje odnosno osnovnu obradu spojeva ploča i naknadno dodatno zaglađivanje područja spojeva, čime se stvara ravan prijelaz prema površini ploče. Postupak izravnavanja se vrši na dvije širine gletera, kako bi se izravnala grba umetnutih mrežica.

   Nakon dobro pripremljene podloge slijedi nanošenje bijele bazne boje, zbog bolje vizualizacije prostora. Nadalje, spektar boja Vam stoji na raspolaganju za ličenje potkrovlja. Slobodno koristite dvije boje koje će se lijepo reflektirati na svijetlu, što dopire kroz krovne tavanske prozore. Tako možete kombinirati i tamnije tonove, ovisno o konačnoj namjeni prostorije.


 

 

 

 


 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: