SOBOSLIKARSKI RADOVI - Skidanje stare boje i starih tapeta
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Skidanje stare boje i starih tapeta


KADA JE POTREBNO SKINUTI STARU BOJU, A KADA JE BOLJA SAMO JEDNOSTAVNA NADOGRADNJA NOVIM PREMAZOM?


 

Skidanje stare boje nije uvijek opcija u sklopu pripremnih radova ličenja. Nema potrebe za potpunim uklanjanjem postojećih premaza, osim ako nisu u izuzetno lošem stanju ili ako je više naslaga stare boje.

Skidanje stare boje je neophodno u slučaju kada se boja ljušti i puca

Najbolje je nastaviti nadogradnju s novim premazom, nego ponovno započinjati od gole površine. Dobro očuvanu podlogu je  dovoljno samo lagano izbrusiti finim brusnim papirom i oprati, odnosno obrisati nastalu prašinu. Ako je riječ o ožbukanim zidovima na kojima je emulzijska boja, ako je ona u dobrom stanju, tada ju je dovoljno oprati deterdžentom i rupe ispuniti plastofilom. Sa druge strane, emulzijsku boju u lošem stanju je potrebno odstraniti nožem, sve one dijelove koji se ljušte.

 

 

Sanacija zidova nakon skidanja tapeta je mukotrpan posaoOpćenito, dijelove površine koji ne prianjaju moraju se odstraniti struganjem pomoću čvrste četke, koja nije žičana, ili brušenjem pomoću grubljeg ili finijeg brusnog papira. Sastrugane dijelove i čestice prašine je potrebno ukloniti suhom krpom. Skidanje stare boje je neophodno u slučaju kada se boja ljušti, puca, postoje mjehuri, ispraškava i u slučaju kada je gruba, pa joj izravnavanje ne bi bilo djelotvorno. Stara boja je u dobrom stanju onda kada dobro prianja za podlogu, kada nema pojave mjehura i kada se ne ljušte  njezini dijelovi, stoga njezino uklanjanje nije potrebno. Stara, neobojena površina se pere rastvorom deterdženta i ostavlja da se osuši prije bojanja. Stare obojane površine kod kojih je prethodno nanijeta boja u dobrom stanju, preporučljivo ih je izbrusiti grubljim brusnim papirom, zbog boljeg prianjanja narednih slojeva.
 

 

Pri skidanju stare boje često koristimo i stroj za brušenje zidova

Ukoliko je riječ o poludisperzivnim bojama, tada koristimo efikasna kemijska sredstva za skidanje stare boje, koja otapaju sve vrste lakova i boja. Ovaj postupak podrazumijeva nanošenje sredstva kistom, u debelom sloju, a kada  se nakon dvadesetak minuta stara boja namreška, skidamo ju strugačem sa zida. Površina s očisti slatkom vodom i stare boje više nema.

Površine obojane vodenom bojom je potrebno temeljito oprati sa zida, jer se na nju apsolutno ništa ne može primiti. Kako su ove boje obično "pojačane" ljepilom, zahtjevaju temeljitije pranje, jer je takve zidove poprilično teško oprati.

 

 

Sjajna boja u dobrom ili lošem stanju  mora se temeljito izbrusiti i oprati, kako bi se dobila što bolja podloga.

Neke boje bile u dobrom ili lošem stanju  moraju se temeljito odstraniti

Drvene površine je potrebno izbrusiti najprije grubim brusnim papirom, a zatim finijim, pri čemu se veće rupe i pukotine ispune brusnim kitom.


Kada je postupak skidanja stare boje gotov, nastavljamo sa čišćenjem i odmašćivanjem lakše zaprljanih površina. Alat kojeg koristimo pri skidanju stare boje čine finiji i grublji brusni papir i stroj za brušenje pri obradi većih površina, te velike spužve za pranje i deterdženti pri pranju podloge. Naša stručna ruka i dobra volja savršeno se uklapaju, kako bi profesionalnom izvedbom u ovoj fazi radova postigli što bolju pripremu površine za bojanje.


 

 

SOBOSLIKARSKI RADOVI – SOBOSLIKARSKI RADOVI CIJENE – SOBOSLIKARSKI RADOVI CJENIK – SOBOSLIKARSKI RADOVI ZAGREB – SOBOSLIKARSKI RADOVI CIJENA – SOBOSLIKARSKI I LIČILAČKI RADOVI – SOBOSLIKARSKI I LIČILAĆKI RADOVI – SOBOSLIKARI – SOBOSLIKAR – SOBOSLIKARSTVO – SOBOSLIKAR I LIČILAC – MOLER – MOLERSKI RADOVI – MOLERAJ – MOLERSKE USLUGE – MOLERI – BOJANJE ZIDOVA – BOJANJE STANA CIJENA – BOJANJE STANA CIJENE

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: