BOJA ZA ZIDOVE - Kako je nastala silikatna boja, takozvano vodeno staklo
Get Adobe Flash player

BOJA ZA ZIDOVE - Kako je nastala silikatna boja, takozvano vodeno staklo


KAKO JE NASTALA SILIKATNA BOJA, TAKOZVANO VODENO STAKLO?


 

    Za razliku od organske boje, koja se formira kao sloj na podlozi, silikatni premazi postaju sastavni dio površineKEIM silikatni mineralni premaz bavarski je izum, sa korijenima duboko u području baštine. Postali su sinonim za tehničko dotjerivanje i visoku kvalitetu , tipičnu za proizvode s podrijetlom iz područja Alpa, kraljeva i dvoraca. Ovaj izum nastao je 1878.godine, kada je znanstvenik Wilhelm Adolf Keim uspješno kombinirao takozvano vodeno staklo, odnosno kalijevu silikatnu otopinu s anorganskim pigmentima boje, za proizvodnju premaza koji prodire i kemijski reagira s mineralnim podlogama. Za razliku od organske boje, koja se formira kao sloj na podlozi, silikatni premazi postaju sastavni dio površine. Ovaj kvalitetni silikatni premaz nudi novi pristup u umjetnosti oslikavanja interijera, trajnost boje, zaštita zidne površine i kvalitetu bez premca. Tako su zgrade ukrašene ovom bojom u 19. stoljeću još uvijek u odličnom stanju i izvornoj postojanosti. Takvi primjeri uključuju neke od najstarijih i najdragocjenijih stilova arhitekture u ranijoj renesansi diljem Njemačke, Švicarske, građevina u Oslu i mnogim drugim zemljama, u kojima je ova umjetnost cijenjena.

    Kvalitetni silikatni premaz nudi novi pristup u umjetnosti oslikavanja interijera, trajnost boje, zaštitu površine i kvalitetu bez premcaKalijev silikat poznat je bio od srednjega vijeka, kada se nazivao tekućim silicijem, ali ipak nije bio iskorišten zbog nedostatka znanja u načinu proizvodnje i iskorištavanja u te svrhe. Katalizator za razvoj ovog  izuma pokrenuo je kralj Ludwig I. Bavarski. Zbog svoje velike strasti za umjetnošću, zaželio je u svom kraljevstvu imati primjere prekrasne talijanske freske na vapnenoj žbuci, ali mu je to bilo onemogućeno zbog oštre Alpske klime, koja bi ju uništila u vrlo kratko vrijeme. Apelirao je svojim bavarskim znanstvenicima, kako je potrebno razviti boje, kojima će ostvariti otpornost umjetnosti vapnene freske na otežane vremenske uvjete toga područja. Iz te želje nastao je tekući silikatni premaz, koji se odlikuje kemijskim povezivanjem pigmenta boje i primijenjene pozadine. Prva generacija razvila je prvu praktičnu silikatnu boju, koja se sastojala od praha komponenata sa anorganskim pigmentima i mineralnim punilima tekuće komponente, i vodenog stakla kao veziva.

   Silikatne boje imaju značajne zdravstvene i tehničke prednosti u odnosu na disperzivne boje, a pogodne su za ličenje zidova interijera jednako kao i eksterijeraDanašnja ekološka osviještenost dovela je do veće razine potražnje za ekološki kompaktnim bojama, visoke kvalitete izdržljivosti i postojanosti. Ovaj izum je odgovorio , pružajući široki spektar proizvoda na osnovi mineralnih proizvoda, učvršćujući svoj položaj kao vodećeg dobavljača silikatnih mineralnih boja na svijetu.

   S kemijskog aspekta, vodeno staklo je blisko srodniku kvarcnog pijeska, a predstavlja pojam za soli i silicijevu kiselinu. Silikatne boje imaju značajne zdravstvene i tehničke prednosti u odnosu na disperzivne boje, a pogodne su za ličenje zidova interijera jednako kao i eksterijera. Trajne su na žbuci, čvrste i vodootporne te postojanje na pranje, jer s podlogom čine kemijski spoj. To se osobito odnosi na vapnenu žbuku i žbuku koja sadrži cement. Nisu pogodne za gipsane površine, jer premazi na bazi vodenog stakla pucaju.

  
 Danas se na tržištu mogu pronaći i silikatne disperzivne boje, koje osim vodenog stakla sadrže i disperzije umjetnih smola kao vezivno sredstvo. Koriste se na svim vrstama unutarnje žbuke, a tko se odluči ipak za silikatne boje, iz biološko građevinskih razloga, neka pripazi u postupku s takvim mješavinama. 

Prilikom korištenja silikatnih boja, obvezna je uporaba zaštitnih rukavica, jer su one otrovne i nadražuju kožu

One sadrže visoko zastupljene konzervanse i otapala, a jedna od bitnih karakteristika je da se silikatne boje ne drže na disperzivnim bojama. Zbog male debljine slojeva, silikatne boje su izrazito tanak premaz i vizualno matirane. Optika direktnog ličenja podloge mogla bi se okarakterizirati kao rustikalna. Prilikom korištenja silikatnih boja, obvezna je uporaba zaštitnih rukavica, jer su one otrovne i nadražuju kožu. Staklene i keramičke površine pri tome treba zaštititi, jer prskanjem silikatnih boja nastaju mrlje koje se trajno ne mogu ukloniti.

   Ovaj izum svakako je pomogao da se očuvaju stilovi arhitekture, zbog kvalitete zaštite i dugotrajnosti, ali je ostvario i dekorativne zahtjeve, ne samo kroz povijest, već to čini i danas.


SOBOSLIKARSKI RADOVI | SOBOSLIKARI IZ ZAGREBA | ADAPTACIJA STANA | ADAPTACIJE STANOVA | UREĐENJE STANA | UREĐENJE STANOVA | GRAĐEVINSKI RADOVI | ADAPTACIJE KLJUČ U RUKE | KOMPLETNE ADAPTACIJE STANOVA | PARKETARSKI RADOVI | KERAMIČARSKI RADOVI | POSTAVA LAMINATA CIJENA | PRODAJA PARKETA | POSTAVA PARKETA | KNAUF | RIGIPS | LAFARGE | SUHA GRADNJA | BOJANJE STANA

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: