SOBOSLIKARSKI RADOVI - Drugo gletanje zidova
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Drugo gletanje zidova


Završno gletanje zidnih površina


 

Drugi sloj gleta se priprema na isti način kao i prvi, ali mora biti nešto rjeđi od njegaNakon što su zidovi izbrušeni poslije prvog gletanja, slijedi drugo gletanje i konačna priprema površine za prvi nanos boje. Prije daljnje obrade, valja otprašiti izbrušene površine, kako bi novi sloj bolje prianjao o nju. Nakon toga, potrebno je zid ponovno premazati impregnacijskim sredstvom, kako bi se pokupila prašina sa zida i stvorila površina na koju će se lakše vezati drugi sloj glet mase. Valja napomenuti kako se gletanjem ne ispravljaju veća oštećenja kao sa žbukom, što znači da se pregletavaju udubine i pukotine od samo 3 do 4mm.

 

 


Završnim finim brušenjem postiže se njezin sjaj i zaravnata ploha, kao uvjet perfektnom izgledu obojanih zidova.Drugi sloj gleta se priprema na isti način kao i prvi, ali mora biti nešto rjeđi od njega. Pri gletanju drugog sloja, gleterica se pritišće jače nego u prvoj "ruci", jer je zidna površina sada već poprilično ravna. 

Ovom drugom "rukom" se uglavnom popunjavaju male udubine koje su vidljive na zidu. Masa za izravnavanje mora biti u debljini dovoljnoj, da pokrije rabic mrežicu utisnutu u prvi sloj. Na gletericu se stavlja materijal, postavi ju se u koso u odnosu na zid, pri dnu zida i pokretima odozdo na gore se navlači glet masa na zid. Od pritiska gleterice ovisi debljina sloja glet mase, te zahtjevnosti površine ostalih neravnina. Neravni zid zahtijeva deblji sloj i manji pritisak, pa se nanosi na način da se prema gore "pegla" zid sve dok se ne izravna savršeno. Dakle, povlače se trake, jedna do druge i pričeka koji trenutak, kako bi zid počeo upijati vodu iz glet mase. Tada se vraća na početak i ispegla zid prema gore, držeći gletericu pod kosinom.

Kako bi se uočili eventualni zaostaci neravnina na zidnoj površini, potrebno je adekvatno bočno osvijetljenje prirodnim svijetlom, reflektorima ili odgovarajućom intenzivnijom rasvjetom. Ukoliko postoje sitni nedostaci, postupak se ponavlja, kako bi površina bila što savršenije oblikovana i pripremljena za bojanje. Završnim finim brušenjem postiže se njezin sjaj i zaravnata ploha, kao uvjet perfektnom izgledu obojanih zidova.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: