BOJA ZA ZIDOVE - Kako bojama uštedjeti električnu energiju
Get Adobe Flash player

BOJA ZA ZIDOVE - Kako bojama uštedjeti električnu energiju


KAKO BOJAMA UŠTEDJETI  ELEKTRIČNU ENERGIJU RASVJETE


 

     Položaj prostorije, također, je bitan pri tome, jer će one na zapadu biti dovoljno osvijetljene u popodnevnim satima, kada dolazite s posla, pa će zahtjevati manje umjetnog svijetlaElektrična rasvjeta čini 25% potrošene električne energije na globalnoj razini, dakle varira od države do države, dok se u Hrvatskoj taj postotak mjeri i do 35%.  Nova direktiva Europske Unije i drugih Agencija za zaštitu okoliša novim pravilima pokušavaju regulirati i smanjiti tu potrošnju, kako bi se uštedjelo na troškovima električne energije općenito. Uvedene su razne štedljive žarulje, kao jedan od načina uštede, no postoji i jedan mali trik, kako bojama smanjiti potrošnju energije. Zasigurno mislite da je to nemoguće, no jednostavnim trikom poznavanja boja vrlo je lako ostvarivo.

    Uporabom načela, što je svijetlija boja to je jača refleksija, koristite ovaj način na vrlo atraktivan i financijski povoljan način. Naime, tamni zidovi upijaju mnogo svijetla i reflektiraju vrlo malo, kod vrlo tamnih površina gotovo nimalo svijetla.  Koristeći ovu činjenicu, puno manje rasvjete će biti potrebno za svijetliju, nego tamniju prostoriju. Kao dodatak svijetlijim zidnim površinama, potrebno je imati i svijetli strop, kako bi refleksija bila potpunija i količinski uvećana.

   Uporabom načela, što je svijetlija boja to je jača refleksija, koristite ovaj način na vrlo atraktivan i financijski povoljan načinTakođer, valja napomenuti kako većina proizvođača boja daje za svaku boju njezinu vrijednost refleksije svijetla. Tako bijela reflektira 80% svijetla, dok crna samo 5%, pa možemo zaključiti kako je za veću vrijednost refleksije svijetla potrebno manje umjetnog osvijetljenja, osobito kada su veće površine staklenih stijenki kao izvor prirodnog svijetla. Ovo zvuči vrlo jednostavno, no ipak je potrebno oprezno izabrati rješenje, jer vrlo visoka razina osvijetljenja, u kombinaciji sa vrlo svijetlim zidovima, može stvoriti kontra efekt. Ako narušite pravilan omjer, stvoriti ćete blještavilo, odnosno preveliku svijetlost na zidovima i stropu. To će uzrokovati prekomjernu stimulaciju i iritaciju očiju, te rezultirati umorom i  u nekim slučajevima glavoboljom. Općenito je velika količina reflektirajuće svijetlosti  nelagodna i stvara suze u očima te zasljepljuje trenutno, dok na duže vrijeme zamara. U svakom slučaju,  izbjegavajte čisto bijele zidne površine, zatim boje koje vrište na svijetlu, te jarke tople boje.

    Izbjegavajte čisto bijele zidne površine, zatim boje koje vrište na svijetlu, te jarke tople boje Obratite pažnju na one zidne površine, koje su više izložene dnevnom svijetlu, te ih oličite za nešto tamniju nijansu od onih, koje nisu u toj mjeri osvijetljene. Položaj prostorije, također, je bitan pri tome, jer će one na zapadu biti dovoljno osvijetljene u popodnevnim satima, kada dolazite s posla, pa će zahtjevati manje umjetnog svijetla. U duge ljetne dane, tako ćete uštedjeti najviše električne energije, jer će svijetli zidovi biti dovoljni da Vam pruže potrebnu količinu svijetlosti do večernjih sati. Prostorije unutar Vašeg doma, koje se nalaze na drugim sektorima, na kojima manjka prirodne sunčeve svijetlosti nakon podneva, osobito one na području istoka, oličite u svijetlije nijanse boja.

   

Pokušajte uštedjeti na ovaj vrlo zanimljiv način. Adaptacija stana i soboslikarsko ličilaćki radovi idealna su prilika, kojom kroz dekorativnu funkciju ostvarujete i funkcionalan način uštede električne energije. Možda Vam štedne žarulje na kraju neće biti toliko niti potrebne.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: