SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija mrlja od čađi
Get Adobe Flash player

SOBOSLIKARSKI RADOVI - Sanacija mrlja od čađi


Na koji način trajno ukloniti mrlje od čađe, salitre iz dimnjaka i drvenog katrana?


 

Mrlje od čađi i salitre iz dimnjaka te drvenog katrana često, prilikom bojanja, stvaraju velike problemeMrlje od čađi i salitre iz dimnjaka te drvenog katrana često, prilikom bojanja, stvaraju velike probleme. Na površini zidova dimnjaka, u objektima koji se saniraju nakon požara, te na sličnim zidnim i stropnim površinama koje su uništene smeđim ili crnim mrljama od čađe prevladavaju tvari, koje su brzo i lako topive u vodi. Tako ličenje ove vrste mrlja standardnim zidnim bojama na bazi vode nije uspješno, a kada se pokuša ovaj problem sanirati većim brojem nanosa boje, tada se stanje i uvelike pogorša. Prilikom zimskih mjeseci grijanje je neizostavni dio u domaćinstvu. U procesu grijanja oslobađa se uljno pećna čađa u zrak, stvarajući mrlje na zidnim i stropnim površinama, ovisno o načinu grijanja i vrsti grijanja.

Mrlje od čađe su također prisutne u prostorima s otvorenim ognjištem, a kako mrlje ove vrste sanirati i trajno ukloniti, pročitajte u nastavku.

Kako bismo riješili ovaj problem, potrebno je adekvatno pripremiti podlogu za zaštitno bojanje površineKako bismo riješili ovaj problem, potrebno je adekvatno pripremiti podlogu za zaštitno bojanje površine. Najprije je potrebno skinuti sve stare naslage boja i oštećenja, ukoliko se ljušte, a zatim izbrusiti brusnim papirom. Nakon otprašivanja površine sve udubine, pukotine i ostala oštećenja zidne i stropne površine obvezno pokrpati i presvuči cijelu plohu masom za izravnavanje. Prije bojanja, sporne tvari blokiramo s odgovarajućim temeljnim premazom namijenjenim zaštiti i prekrivanju površina od izbijanja mrlja od čađi. Kada je to potrebno, premaz nanosimo i do tri puta, dok se ne uklone dotične mrlje.

Očišćenu površinu premažemo odgovarajućom zidnom bojom, koja dobro prekriva mrlje i blokira njihovo ponovno izbijanje. Nanosimo ju kistom i valjkom u dva sloja ili strojno špricanjem. Najčešće se koristi antinikotinska boja u ove svrhe, jer njezinom uporabom rješavamo i ovu vrstu problema. Svojim sastavom jednako djeluje na mrlje od čađe, kao i na nikotinske mrlje, stoga je nepogrješivo sredstvo saniranja u ovom smislu.

Riječ je o sredstvima koji su skuplja, ali u potpunosti opravdavaju svoju cijenu, kada je u pitanju potpuno uklanjanje ovih vrsta mrlja sa površine zidova i stropova. Tako tretirane površine poprimaju sasvim novu estetsku dimenziju i prostor osvježen novom bojom kvalitetnog karaktera. Standardne boje i premazi nemaju svojstvo saniranja mrlja od čađi, drvenog katrana i salitre od dimnjaka, stoga nisu praktični u ovom smislu uporabe. Naravno, podloga mora biti adekvatno očišćena i pripremljena prije samog nanošenja boje, kako mrlje ne bi "nadjačale" nove slojeve boje.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: