BOJE ZA ZIDOVE - Od čega se danas sastoje boje
Get Adobe Flash player

BOJE ZA ZIDOVE - Od čega se danas sastoje boje


SASTAV BOJA UVELIKE JE OSTAO NEPROMIJENJEN, JOŠ OD ŠPILJSKOG UKRAŠAVANJA INTERIJERA


Vrsta boja ovisi o namjeni prostorije koju ukrašavamo, pa će za neke biti dovoljan jedan premaz i brže sušenje, dok će za druge biti potrebno dva do tri sloja i duže sušenje

Kako se povijest mijenjala, tako je i čovjek sve više razvijao tehniku oslikavanja interijera, mijenjajući sastav boja, u sve naprednijem smislu. Standardne boje, namijenjene unutarnjem soboslikarsko ličilaćkom pothvatu, danas su relativno u sličnom sastavu, samo od strane različitih proizvođača. Kvaliteta se odnosi na dugotrajnost boje, paropropusnost, otpornost na suho brisanje i mnoge druge karakteristike, koje se u sadašnjem dizajniranju interijera potražuju. Eventualne razlike nalazimo u smislu namjene boja, odnosno vrsti površina na koju se nanose.

 

    Bijela boja se koristi kao bazna podloga ostalim bojama, jer predstavlja temelj svakoj od njih. Većinom je izrađena na osnovi vodene disperzije sintetskog veziva. Podloga na koju se nanosi ovaj prvi sloj boje mora biti čvrsta, čista, suha, bez prašine i masnoća, a prije prvog bojenja se često nanosi i premaz akrilnom emulzijom. Svi stari premazi moraju se odstraniti, kako bi boja bila što izvornijeg karaktera, sa podlogom dovoljno čistom i bijelom, da opravda svoju kvalitetu.

   Svi stari premazi moraju se odstraniti, kako bi boja bila što izvornijeg karaktera, sa podlogom dovoljno čistom i bijelom, da opravda svoju kvalitetuBoju za ličenje unutarnjih zidova i stropova čine polimerna veziva, punila, pigmenti i aditivi. Razrjeđuje se vodom, a nanosi se na bazni premaz dva do tri puta, ovisno o prianjanju boje za određenu vrstu površine. Ekološka boja izrađuje se na osnovi prirodnih pigmenata, punila i polimerne disperzije, a služi ne samo za ukrašavanje već i zaštitu zidnih i stropnih površina interijera. Također, razlikujemo disperzijsku boju za zaštitu unutarnjih zidova izrađenih od vapnenih, produženih i cementnih žbuka te gipsanih ploča i zidova sa čvrstim starim naličjima, koje je potrebno samo obnoviti. Obzirom na perivost, razlikujemo boje otporne na isključivo suho pranje i trljanje, dok su druge otporne i na suho i na mokro pranje. U postupku bojanja, preporučljivo je impregniranje podloge akrilnom impregnacijom, koju je za uporabu potrebno razrijediti čistom vodom, u odgovarajućim omjerima. Nijansiranje se vrši vodenim ili univerzalnim kolorantima koji se dodaju u željenim omjerima, ovisno o intenziviranju.

     Soboslikarsko ličilaćki radovi stoga i danas poprimaju epitet estetske umjetnosti ukrašavanja interijera, u kojemu su boje misao vodilja i motiv izražavanja umjetnikaVrsta boja ovisi o namjeni prostorije koju ukrašavamo, pa će za neke biti dovoljan jedan premaz i brže sušenje, dok će za druge biti potrebno dva do tri sloja i duže sušenje. Izvanredno prikladne za briljantne, reklamne premaze postojanih boja i oslikavanja su  disperzivne boje punih tonova, ali i za jako obojane i na vremenske utjecaje otporne fasadne i na ribanje postojane unutarnje premaze. Također, su namijenjene za nijansiranje disperzivnih ili latex boja i žbuka od umjetne smole. Zatim, razlikujemo i boje posebno prikladne za objekte, koje treba brzo premazati ili renovirati poput hotela, restorana, ureda, škola, državnih ustanova, ali i stambenih prostora. One posjeduju dvostruko pokrivnu snagu, pa ih je dovoljno jednom premazati, jer se brzo suše i ne puštaju miris, pa tako korisnici nisu izloženi nikakvim mirisima niti dužim čekanjima. Dakle, kada ste u žurbi s vremenom i u što kraćem vremenskom roku morate adaptirati stan, ove vrste boja su idealne za Vas. Lagano se obrađuju, brzo suše, a prebojani prostori se mogu bez čekanja ponovno oblagati i koristiti. Sa ekološkog stajališta, štite okoliš i neutralnog su mirisa, pa su svakako preporučljive.

    Boju za ličenje unutarnjih zidova i stropova čine polimerna veziva, punila, pigmenti i aditiviDakle, sastav boja uvelike je ostao nepromijenjen, još od špiljskog ukrašavanja interijera. Promijenile su se samo tehnike bojanja i tehnološka proizvodnja boja. Karakteristike su postale intenzivnije i praktičnije u uporabi, no pigmenti se i danas dobivaju iz skoro istih sirovina. Soboslikarsko ličilaćki radovi stoga i danas poprimaju epitet estetske umjetnosti ukrašavanja interijera, u kojemu su boje misao vodilja i motiv izražavanja umjetnika. Tog umjetnika čine i stanari i ličioci kao izvršioci jedne ideje- ideje dekoriranja prostora.


 BOJANJE ZIDOVA | SOBOSLIKARSKI RADOVI CJENIK |  SOBOSLIKARSKI RADOVI CIJENA | SOBOSLIKARSKI RADOVI CIJENE   | SOBOSLIKARI | BOJANJE STANA | BOJANJE KUHINJE |

 


 

SOBOSLIKARI, SOBOSLIKARSKI RADOVI, CIJENA SOBOSLIKARSKIH RADOVA, SOBOSLIKARI IZ ZAGREBA, SOBOSLIKARI CIJENA, SOBOSLIKARI CIJENE,  BOJANJE STANA, BOJE, BOJE ZA ZIDOVE,  ZIDNE BOJE, FENF SHUI, TAPETE, POSTAVA TAPETA, ADAPTACIJE, ADAPTACIJA STANA, ADAPTACIJE STANOVA

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: