TAPETE - Kad dizajneri pomiču granice
Get Adobe Flash player

TAPETE - Kad dizajneri pomiču granice


Kada dizajneri pomiću granice u izradi najsuvremenijih tapeta


 

   Pompei tema iz kolekcije Cameo "Odijevanje" zidova tapetama ponovno je postalo toliko popularno, da je sve vezano za njih sada trendovski, inovativno i spektakularno savršeno. Tapete u retro stilu, one sa trodimenzionalnim efektom, fototapete i mnoge druge vrste tapeta postaju predmetom razgovora između onih, koji adaptiraju svoj stambeni prostor. Njihova ponuda različitih tekstura, boja i uzoraka prilagođavaju se modernim trendovima objašnjavajući kako svaki dom i poslovni prostor, restoran ili javni objekt mogu osvježiti novim ruhom, pružiti originalnost i toplinu. Govorimo li o materijalima, najfinije su one od papira, vinila, tekstila i flisa, dok su na raspolaganju i mnoge dizajnerske tapete, kao odgovor vrhunskih svjetskih dizajnera interijera na ovaj veliki "come back" (povratak). Diktirajući trenutne modele i vrste tapeta popularizirajući tako njihovu uporabu, jednostavno im ne možete odoljeti, kada ugledate tapetu sa atraktivnim kariranim uzorkom, elegantnim burberry uzorkom ili šarmantnim damast uzorkom. Rađa se niz kolekcija, u kojima su uključeni skladni uzorci tapeta i namještaja, zavjesa, sagova i stolnjaka, a romantizam kao da se vraća u naše domove.

   Ručni rad - reprodukcija kineskog stila iz 18.st.
Tržište je sada postalo vrlo konkurentno na tom području, a dizajneri interijera pomičući granice klasičnog jednostavno moraju zadiviti iznova svojim kreacijama, kako u stilskom tako i u tematskom smislu. Stoljećima su umjetnici koristili razne materijale i postavljali objekte, kako bi izrazili svoju kreativnost i hvatanje pozornosti na svoje shvaćanje javnosti iz vlastite perspektive. Spomenimo Elizabeth Dow, dizajnericu koja reže granice i intuitivnim osjećajem boja, inspirirana prirodnim krajolikom stjenovitoga pejzaža, transformira urbanu kulturu, kako bi ove osjećaje prenijela na tapete. 

Lotus by E.Dow

Izvorno inspirirana drevnim umjetnicima tradicije slikanja na platnu, Elizabeth linija od četrdeset i četiri belgijske posteljine započeo je Mixed Media Collection. Tako nastaju sofisticirane tapete, kao izazov standardnoj estetici interijera, a ostvarenim tehnološkim napretkom stvara nove radove, nove kombinacije materijala i boja, vlakana, tekstura i na kraju njezinu vlastitu tajnu formulu ljepila. Specifična je po tome što mijenja industriju i stil rada za sve dizajnere interijera, a da pri tom nije vođena ni tradicionalističkim ni modernističkim stilom. Njezin fokus je oduvijek bio usmjeren na bogatstvo boja, tekstura i bezvremenske pozicija zanimljivih površina. Mixed Media kombinira boje i teksture pod vodstvom Elizabeth Dow i njezinih zidnih obloga i tekstila. Ona je bila u mogućnosti da izgradi most, koji se proteže na oba stila. To je ostvarila upravo sa tapetama, kao logičkim slijedom širenja tekstila na čitave kolekcije, u rasponu od belgijske posteljine, izrade krzna do komplimentirane linije ručno izrađenih tapeta.

    Pri izradi tapeta, u procesu proizvodnje dizajneri su popularizirali ekološku osviještenost pa se tako koristi reciklirani papir bez toksičkog sadržaja te bezopasne akrilne lateks bojeVećina trvtki danas proizvodi tapete po uzoru na tradicionalne stilove, a koristeći se suvremenom tehnologijom stvaraju reprodukciju viktorijanskog stila, drevnih kineskih umjetnina, stoljeća damasta, "Chinoiserie" sa autentičnim povijesnim karakterom dizajna i boja. Pri izradi tapeta, u procesu proizvodnje dizajneri su popularizirali ekološku osviještenost pa se tako koristi reciklirani papir bez toksičkog sadržaja te bezopasne akrilne lateks boje. Dakle, lijepo i k tome ekološki prihvatljivo danas je definicija stvaranja suvremenih zidnih tapeta.


 

 


 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: