Baršunasti efekt zidova
Get Adobe Flash player

Baršunasti efekt zidova

Ottocento


AKO ŽELITE BARŠUNASTI EFEKT VAŠIH ZIDOVA, OTTOCENTO TEHNIKA LIČENJA JE IDEALAN ODABIR


   Kada želite postići klasičan ili možda sasvim suprotan moderni stil Vašega doma, tada su boje i stilski oličeni zidovi sredstvo kojim uspješno možete ostvariti ovaj cilj. Naime, Ottocento tehnika omogućuje postizanje dekorativne završne obrade  klasičnog i modernog stila. To je parapropusna dekoracija, koja zahvaljujući svom sastavu na bazi akrilnih smola u vodenoj otopini sa specijalnim metaliziranim pigmentima stvara poseban dojam. Odlikuje ga dekorativna karakteristika postizanja efekta baršuna ili pliša, koji se očituje u odnosu na refleks svijetlosti. "Ottocento Antico Velluto" je reproduciranje, u ovisnosti od ugla svijetlosne refleksije, pa time stvara ovaj poseban optički baršunasti efekt. Tehničke karakteristike, odnosno sastav ove vrste boja čine smole u vodenoj otopini, organski i neorganski pigmenti i specijalni metalizirani pigmenti. Zanimljivo je spomenuti, kako je negativna reakcija na vatru, ukoliko je boja nanesena na nezapaljivu podlogu, jer je ova vrsta boja nezapaljiva. Sa ekološkog stajališta, ne sadrži otrovne supstance ili druge elemente teških metala, poput olova ili kroma, a niti otrovne razrijeđivače, mirise i kloride. Ne pojavljuju se opasne polimerizacije, stoga su otpatci ekološki prihvatljivi, jer se skupljaju sa poroznim materijalima poput zemlje, pijeska i dr. Također, nisu opasni po ljudsko zdravlje, pa je njihova primjena bezopasna i sigurna za korisnike.

  

Način nanošenja ove boje se svodi na prvenstveno dobro pripremljenu podlogu, na koju se nanosi bijela bazna boja, a zatim ova posebna boja u dva sloja, ovisno o željenoj naglašenosti. Treba naglasiti kako se nakon nanesena dva sloja "Ottocento Antico  Velluto" boje mogu nanijeti i slojevi posebnih efekata poput povijesnog-" Imperiale i Damasca" te efekta izgleda tapeta -"Le Teppezzerie." Dakle, najprije se valjkom srednje dlake nanose prvi sloj odabrane boje, koja se suši 4-6 sati, nakon čega se nastavlja s nanošenjem drugog sloja boje.

   Ottocento dekorativna tehnika bojanja interijera zahtjeva stručnu obradu i kvalitetno odrađen posao, kako bi i efekt bio postignut. Ova vrsta boja zbog svojih bezopasnih sastojaka nema mirisa, nezapaljiva je i tim ostvaruje status prijatelja čovjeka i okoliša, a i ugodniji ambijentalni ugođaj Vašega domaEfekt Antico se postiže nepravilnim nanosima "Ottocento Antico Velluto" boje na zid, špatulom od nehrđajućeg čelika srednje veličine, dok se ne pokrije cijela površina. Prije sušenja, potrebno je ponovno proći špatulom preko nanosa u raznim pravcima, kako bi se ostvario željeni dvobojni baršunasti efekt. Odlično je to što nanos i obrada boje ne stvaraju problematične spojeve, jer ova vrsta boje, kada je zaravnata i obrađena gleterom, izvrsno spaja dodirne zone nanosa.

   "Efekt Imperiale" i "Damasco" se postiže tako da se valjkom kratke dlake nanesu dva sloja Antico boje, razrijeđene s 50% pitke vode, i nakon 6-8 sati, odnosno nakon sušenja, se pristupa dekorativnoj obradi. Kako bi se postigao ovaj efekt, mora se tamponirati površina tamponom širokih vrhova, dok se za efekt Damasco mora tamponirati površina morskom spužvom, koristeći u oba slučaja istu nijansu boje, koja je korištena i kao podloga, razrijeđena s 70-80% pitke vode.

   "Efekt Le tappezzerie" se stvara na način da se nanesu valjkom kratke dlake dva sloja Antico boje, razrijeđene s 50% pitke vode, u razmaku od 6-8 sati. Nakon sušenja se pristupa željenoj dekorativnoj obradi, nanoseći odgovarajućim alatom istu nijansu boje koja je korištena kao podloga, razrijeđena s 70-80% pitke vode. Često se koristi pri tome, gumeni valjak, kojim nanosimo boju u traženom dezenu jednakog tona pozadine.

   Za dodatnu zaštitu i perivost sredstava, nakon potpunog sušenja se nanosi specijalni prozirni zaštitni lak, koji omogućuje lakše održavanje zidne površine ovoga stila. Ottocento dekorativna tehnika bojanja interijera zahtjeva stručnu obradu i kvalitetno odrađen posao, kako bi i efekt bio postignut. Ova vrsta boja zbog svojih bezopasnih sastojaka nema mirisa, nezapaljiva je i tim ostvaruje status prijatelja čovjeka i okoliša, a i ugodniji ambijentalni ugođaj Vašega doma. Ako volite baršunasti izgled, sličan plišanoj tkanini i poželite ga imati u sklopu svog interijera, ova tehnika bojanja Vam to i omogućuje.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: