FENG SHUI - Upoznajte boje kroz feng shui tumačenja
Get Adobe Flash player

FENG SHUI - Upoznajte boje kroz feng shui tumačenja


Svaka osoba ili tip doma ima boje koje su povoljnije i manje povoljne, kao i dobre i loše kombinacije boja


Žuta boja se dugo vrijeme smatrala bojom careva i nitko ju drugi nije smio nositi, u međuvremenu se smatrala sretnom bojom, a danas joj se pripisuju mnoga značenjaU feng shui-u nijedna boja nije samo dobra ili samo loša. U ukrašavanje doma vrlo se lako mogu uvesti feng shui boje te sve njihove kombinacije, kako biste svoj život u njemu upotpunili pozitivnim osjećajima i raspoloženju, koji dovodi do njih. Bojanjem stana si možete priuštiti drastične promjene, kojima možete utjecati na sve ono negativno što Vas okružuje, ali i pojačati sve ono pozitivno u njemu. Ravnoteža suprotnosti i prihvaćanje promjena temeljne su ideje tumačenja feng shui-a u svim segmentima, pa tako i u bojama. U zapadnom svijetu, neobično shvaćanje boje u modificiranoj formi došlo je od strane feng shui-a, što je poslužilo harmonizaciji prostora. Teorije i mišljenja iz drevne Azije, preoblikovale su se i prilagodile tijekom godina, pa su današnja tumačenja većinom bazirana na onim izvornima. Primjerice, žuta se dugo vrijeme smatrala bojom careva i nitko ju drugi nije smio nositi, u međuvremenu se smatrala sretnom bojom, a danas joj se pripisuju mnoga značenja, iako je djelomično zadržala i ovo izvorno.

Svi elementi i boje u direktnom su odnosu jedne s drugima

Artistička vještina i filozofija oblikovanja životnog prostora nas uči kako oslobađanjem ch'i energije utječemo na vlastiti život, jer ona prožima sav materijalni i duhovni svijet. Tako oslobođena energija oplemenjuje sve čega se takne, vračajući stvari u ravnotežu. Boja stimulira ch'i i vezuje se uz pet njezinih elemenata : drvo, vatru, vodu, zemlju i metal. Svi su elementi i boje u direktnom odnosu jedne s drugima, pa tako drvo korespondira sa zelenom, vatra sa crvenom, zemlja sa žutom, metal sa bijelom kvazi bojom i voda sa crnom kvazi bojom. Svi su posloženi u pet smjerova prema sjeveru, jugu, istoku, zapadu i centru, te na taj način svi elementi, smjerovi i pripadajuće boje imaju utjecaj jedni na druge i mogu međusobno jačati ili slabiti u prostoru.

Svaka osoba, svaka soba, svaka boja, svaki oblik, svaki materijal, svaki položaj imaju osnovno energetsko djelovanje i suodnos koji sadrži bilo više yin ili više yang energije. Detaljnije poznavanje kontrasta života principima yin i yanga, složenosti teorije pet elemenata, boja, oblika i materijala kako tumači feng shu-i teorija možete ostvariti zdraviji i pozitivniji životni prostor i kvalitetniju umjetnost življenja. Sve što nije usklađeno prenosi na čovjeka i njegovo zdravlje negativan učinak, ali utječe negativno i na njegove osjećaje, tjelesnu vitalnost, sreću i uspjeh u ljubavi i poslovnom dijelu života. Pokušajte prilagoditi svoje navike i svoj dom u skladu sa feng shu-i teorijom, te na taj način saznajte koliko Vam on može pomoći u tome.

Svojstvenim odabirom ukrasite svoje kraljevstvo, u kojemu će carevati stil sa ukusom odabranih boja, osjećaj sreće i vedra raspoloženja, kroz bogatsvo življenja.

SIMBOLIKA BOJA PO FENG SHU-I TEORIJI

Ovo su veze koje simboliziraju i kombinacije boja, koje mogu biti loše ili dobreBoje i elementi su, prema kineskoj nauci, faze pretvorbe i stoga ne mogu opstati sami. Oni se razdvajaju jedni od drugih, ali i proizvode zajedničkim snagama. Kako biste bolje razumjeli njihov odnos, kroz par riječi ćemo Vam objasniti njihovu strukturu i međusobno djelovanje. 
Voda kontrolira vatru, može je čak i ugasiti. Vatra kontrolira metal, otapajući ga ili formirajući. Metal reže, pili i dijeli drvo, to opet kontrolira zemlju naprimjer oranjem, dok se zemlja vlaži ili upija vodu. Ovo su veze koje simboliziraju i kombinacije boja, koje mogu biti loše ili dobre. Kao znak konstantne promjene, boje se često u kineskom tumačenju prezentiraju u krugu i na taj način objašnjavaju u svom međudjelovanju. Odličnu metodu određivanja povoljnih boja za različite prostorije u domu podrazumijeva uporaba kompasa, odnosno pripadnost određenoj strani svijeta, određenom sektoru u domu. Tako ćete najbolje odrediti koju stranu svijeta zauzima koja prostorija, a potom koristiti boje koje odgovaraju tom sektoru, kako biste ostvarili kvalitetniji način življenja, u svim segmentima.

Pojedine boje mogu Vam pomoći na području fizičkog ili psihićkog zdravlja, ostavljajući na Vas povoljan ili pak nepovoljan utjecaj. Ukoliko se osjećate nemirno, bezvoljno ili nelagodno u određenim prostorijama, nemojte to uvijek pripisivati sebi i vlastitom načinu života. Pogledajte oko sebe i razmislite na koje ste sve promjene spremni, kako biste poboljšali svoje osjećaje i raspoloženja, a time i utjecali na zdravlje. Boje su itekako odgovarajuća i potrebna Vam promjena, ukoliko su pažljivo dozirane i odabrane, s obzirom na njihovo djelovanje.

YIN I YANG BOJE

PREVIŠE BIJELE DJELUJE DOSADNO I STERILNO

Bijela boja u prevelikim količinama djeluje sterilno, dosadno i hladnoKako se ljeto mijenja, vrućine se ublažavaju, polako nestaju, a crvena izumire. Iz toga se izdiže bijela kvazi boja, u znaku metala. Potpuni yang po feng shu-i teoriji predstavlja jesen i zrele plodove, žetvu, sve što je suho. Kao zbroj svih boja spektra donosi svjetlost i pozitivu, djelujući pročišćavajuće i utješno, nevino. Simbolizira planine i čistoću, a označava zapadni i sjeverozapadni dio sektora doma. U prevelikim količinama djeluje sterilno, dosadno i hladno, ali je dobrodošla svugdje gdje je potrebna kao stabilizator šarenila i neutralizator pretjeranog poigravanja bojama. Vrlo je nepovoljna, ukoliko se koristi u drvenim sektorima u uređenju prostora. Ne može naškoditi, jer je više neutralna i nepristrana, ali u svakom trenutku može povećati vizualni doživljaj svakog sektora u stambenom ili poslovnom prostoru.

 

Crna boja potiče strah, depresiju i mržnju kod nekih ljudi

 

 

 

CRNA APSORBIRA BOJE, A POŽELJNA JE SAMO KAO DETALJ U PROSTORU

Crna je u znaku vode, teži nadolje, a predstavlja sjever. Apsolutni yin, kao potpuna suprotnost bijeloj, simbolizira zimu, vrijeme za ubiranje plodova, uživanja u žetvi. Nestajanjem svjetla nastaje crna, hladna je i simbolizira strah. Apsorbira sve boje i označava totalnu tamu. To ne znači da prostorije na sjeveru obojite u crno, već da se poigrate kojim crnim detaljima. Boja sjevera, kada govorimo o bojanju životnog prostora, svakako je plava, ali se tumači kroz značenja crne, koja predstavlja sjever. Crna vodi olujnoj zelenoj. Koristite ju u vrlo sitnim detaljima pri uređenju prostora, jer crna boja potiče strah, depresiju i mržnju kod nekih ljudi.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: