Šablonske tehnike bojanja prostora
Get Adobe Flash player

Šablonske tehnike bojanja prostoraEKSPRESIVNO STVARANJE PRIČE, UZ POMOĆ ŠABLONSKE TEHNIKE BOJANJA PROSTORA


Prilikom ove vrste ukrašavanja zidova, bitno je voditi računa o odabiru bojaU oblikovanju zidnih i stropnih površina jednaku ulogu imaju boje, koliko i tehnika njihova nanošenja. Uz pomoć različitih pomoćnih sredstava mogu se na interesantan i inovativan način postići čudesni efekti, animirajućeg karaktera. Jednu od tih tehnika predstavlja i bojanje pomoću šablona, kao izvrsna alternativa šarenim tapetama s mnoštvom uzoraka. Osobito poželjna i karakteristična za dječje sobe, ova tehnika je idealan način kako na zidove prenijeti omiljene uzorke poput cvjetnih, životinjskih ili ornamentnih. Prilikom ove vrste ukrašavanja zidova, bitno je voditi računa o odabiru boja, odnosno pripaziti, jer previše boja pretrpava prostoriju. Stoga koristite maksimalno tri slična tona boja, pri čemu se također morate orijentirati prema usklađivanju sa bojom namještaja, podnih obloga i pojedinih detalja.

Prije svega, potrebno je pripremiti čistu podlogu, koja može biti svijetla ili tamna, ovisno o osobnom ukusu. Potrebno je izabrati one boje, koje će davati dovoljan kontrast, a važno je obratiti pažnju i na promjenu boje u odnosu na njezinu pozadinu. Pravilo koje vrijedi zlata jest da se svijetlije boje čine većima na tamnoj pozadini, dok se tamnije boje čine manjima na svijetloj pozadini. Također, najbolje je koristiti samo jednu dominantnu boju, kako bi ju ostale podržavale ili naglašavale. Previše boja zbunjuje promatrača, jer je teško odlučiti što je važno i time se stvara efekt prezasićenosti i napadnosti.

Teorija boja tumači, kako je ponašanje određene boje u odnosu na boje i oblike koje ju okružuju kompleksno. Jarke boje reflektiraju više svijetla izazivajući stimulaciju oka, te ih iz tog razloga ljudsko oko primjećuje ranije od ostalih. Jaki kontrast između boja izaziva aktivnost koja umara oko, što rezultira činjenicom da je teže gledati u boje velikog kontrasta. Smanjivanje kontrasta, vrijednosti boja postaju slične i omogućuju promatraču gledanje slike kao cjeline. Ljudsko oko je zavarano bojama i oblicima. Primjerice, crvena boja na različitim pozadinama djeluje potpuno drugačije. Na crnoj pozadini je intenzivna i čini se većom od one iste veličine na recimo bijeloj ili plavoj pozadini. Poznato je kako se tople boje doimaju bližima od hladnih boja, na jednakoj udaljenosti od očiju promatrača.

Teorija boja tumači, kako je ponašanje određene boje u odnosu na boje i oblike koje ju okružuju kompleksnoImajte na umu ova pravila prilikom ličenja zidova svojeg doma, jer na taj način stvarate prikladne kombinacije boja. Posebno Vam pomažu prilikom bojanja zidova šablonskom tehnikom, jer se one nanose  na svijetliju ili tamniju pozadinu.  Dakle, šablone možete prema omiljenom uzorku pronaći u časopisima, raznim dječjim bojankama, ali i trgovinama ove vrste. Naravno, možete ih i sami izraditi od kartona, no kako je ovaj materijal osjetljiv na vlagu, s vremenom se počne borati, pa Vam ipak preporučamo uporabu već gotovih šablona. Možete ih pronaći u specijaliziranim trgovinama, a izrađene su od otporne umjetne mase, pa ih je praktičnije koristiti.

 

Nakon dobro pripremljene čiste podloge, nanesite bijeli bazni premaz, kako bi boja bila što izrazitija. Šablonu pričvrstite uz pomoć samoljepljive trake na suhu pozadinu, a zatim mekim okruglim kistom pažljivo nanesete boju na rubove šablone. Boju nanosite uvijek u smjeru od sredine šablone, kako bi spriječili ulaženje boje pod njezine rubove.

 

 

Prilikom odstranjivanja šablone sa zida, pripazite da ne oštetite svježe slojeve boje, pa laganim pokretima skidajtejednu po jednu.
 

Šablone možete izraditi i sami

Koristite dekorativne ornamente i razne ovalne oblike, koristite specijalnu traku za bojanje, koja se može lijepiti u krugu. 

Općenito se nanose tako da se nalijepe obvezno bez nabora, zatim se čvrsto pritisnu za zid, kako boja ne bi ušla pod nju. Čim se premaz počinje sušiti, traka se mora odlijepiti, kako bi boja na rubovima ostala čista i u željenim linijama.

Kombinacije boja, njihovo nijansiranje te razni drugi načini postizanja željenog efekta ostvarivi su, ukoliko posao prepustite stručnjacima, koji razumiju boje i njihovo međudjelovanje. Transparentne boje, koje se prelijevaju jedna u drugu, zanimljivi kontrasti poigravanja oblicima, motivi raznih oblika i boja, sve su to vrlo neodređeni načini, koji pružaju mnoge varijacije na vlastiti izbor. Važno je samo izraditi tehniku, koja će omogućiti predstavljanje dobrog ukusa i inovativne priče na zidu, na ovaj vrlo ekspresivan način.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: