Maštovita paleta boja u znatiželjnom svijetu dječje sobe
Get Adobe Flash player

Maštovita paleta boja u znatiželjnom svijetu dječje sobe

 


 


PREMA FENG SHUI-U, POVOLJNE SU ONE BOJE I KOMBINACIJE KOJE ĆE USREĆITI VAŠE DIJETE I OMOGUĆITI MU KVALITETAN PROSTOR,  U KOJEMU ĆE OSJEĆATI SREĆU, LJUBAV, SIGURNOST I PAŽNJU


 

    Ovisno o dobi Vašeg djeteta, odnosno djece, njihovu ćete sobu oličiti na način da se poistovjetite sa tim svijetom bezbrižne igre i šarenila bojaPrva asocijacija na dječju sobu svakako je šarenilo boja i bogatsvo njihova nijansiranja. Boje koje vrište, dinamične i vrlo inspirirajuće kombinacije sada su dozvoljene na zidnim i stropnim plohama, bez pretjeranog zamaranja dimenzija prostora. Djeca su hiperaktivna, znatiželjna, nestašna, uvijek zaigrana i prožeta maštom, a u njihovom svijetu vlada beskonačna kreativnost, inovativnost, radost i vizualno poimanje stvarnosti. Djeca koja idu u vrtić totalno su opčinjena tim svijetom, dok su školska djeca već bliže svijetu realnosti, ali ništa previše dok ih ne obuzme pubertet. Ovisno o dobi Vašeg djeteta, odnosno djece, njihovu ćete sobu oličiti na način da se poistovjetite sa tim svijetom bezbrižne igre i šarenila boja. Tako ćete najbolje usrećiti njihove želje i ostvariti zabavan boravak u sobama u kojima se igraju, spavaju, uče i zabavljaju. Prije svega, saznajte kako koja boja djeluje na karakter i ponašanje Vaših najmlađih, a tek onda odaberite one kojima ćete ih možda umiriti, potaknuti na nešto, animirati ili osvježiti. Naravno, ako su preživahni, nećete ih dodatno raspirivati jarkim bojama, već umiriti opuštajućim kombinacijama nježnijih boja.

 

   Što se tiče yin i yang ravnoteže, yang je uvijek dobrodošao u dječjim sobamaPrema feng shui-u, povoljne su one boje i kombinacije koje će usrećiti Vaše dijete i omogućiti mu kvalitetan prostor,  u kojemu će osjećati sreću, ljubav, sigurnost i pažnju. Kako djeca brzo odrastaju, tako je potrebno i njihove sobe svakih nekoliko godina preurediti, u skladu perioda njihova života. Što se tiče yin i yang ravnoteže, yang je uvijek dobrodošao u dječjim sobama, jer predstavlja svijetlost, aktivnost, sreću, život, toplinu i snagu, a to svakako želite svome djetetu. Naravno, kao što u ničemu ne treba pretjerivati, tako je i ova energija dobrodošla ukoliko nadjačava yin, u granicama dozvoljene dinamike. Primjereno dobi djeteta, odaberite materijale svijetlih boja, dok se tamne boje nikako ne preporučaju, jer imaju previše yin energije, koja izuzetno usporava energiju. Njezina pasivnost može uzrokovati negativan učinak na njih, a loš feng shui može ih odbijati da provode vrijeme u svojoj sobi.

 

 

   Idealna dječja soba neka bude obojana dominantnom bojom, koja će biti popraćena mnoštvom šarenih detalja jarkih boja, kako biste ostvarili dinamičnostIako je ovdje gotovo sve dozvoljeno, kada je riječ o šarenilu boja, ipak ne biste trebali pretjerivati. Idealna dječja soba neka bude obojana dominantnom bojom, koja će biti popraćena mnoštvom šarenih detalja jarkih boja, kako biste ostvarili dinamičnost. U sobama dječaka neka prevladava hladnija boja sa toplijim detaljima, a kod djevojčica inzistirajte na toplim, nježnim bojama. Prva asocijacija na dječju sobu u kojoj boravi dječak je plava soba, dok je za djevojčice karakteristična ružičasta boja ili boja lavande. Možete se poigrati i raznim bojama na zidovima, pa svaki zid obojite u neku drugu boju. Hoće li to biti kombinacija kontrasta ili sklada, odlučite prema djetetovom karakteru. Ukoliko Vam je dijete prehiperaktivno, umirite ga bojama i njihovim skladom, a u suprotnome ga aktivirajte jarkim kontrastnim kombinacijama boja. Primjerice, zidovi boje limuna i plavi namještaj djelovati će vrlo rekreativno, dok će zelenkasti zidovi sa ljubičastim detaljima ipak umiriti i potaknuti njihovu kreativnost.
 

Akromatske vrijednosti boja, kao što su bijela, siva i crna izbjegavajte, jer su nepovoljne za dječje sobe. Siva stvara depresiju, crna strah i tugu, a bijela stagnira i djeluje monotono.
 

Dijete koje preferira sport, poželjeti će boje svojstvene toj vrsti sporta

 

Ukoliko su već u ranijoj dobi izražene određene ambicije Vašeg djeteta, pokušajte ih podupirati upravo bojama. Ukoliko naginju jednoj od kulturne umjetnosti, iskažite to na zidovima. Dijete koje preferira sport, poželjeti će boje svojstvene toj vrsti sporta. Mali vaterpolisti možda će poželjeti svijetlo plavu boju na zidovima svoje sobe, dok će se mali nogometaši odlučiti za zelenkastu varijantu sa uzorcima omiljenog im nogometnog kluba te crno bijelom kombinacijom ponekih detalja. Djevojčice glazbenog tipa, poželjeti će narančaste tonove, dok će one manekenskoga tipa usrećiti sve nijanse ružičaste boje sa srebrnim uzorcima, koji podsjećaju na krunu i nakit.

Kako god bilo, ostvarite im ugodno i sretno ozračje, puno ljubavi i sigurnosti, što vrlo lako možete izraziti maštovitom paletom boja.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: