Kada boje prijateljuju, a kada se svađaju
Get Adobe Flash player

Kada boje prijateljuju, a kada se svađaju
U KOMBINIRANJU BOJA UMJERENOST JE VRLINADašak čarolije Vašega doma dočarati ćete kombiniranjem dvije ili više "prijateljskih boja."

Obojite dom prema vlastitom guštu, ali ne zaboravite da niste sami u njemu

Kako boje utječu na naše raspoloženje i osjećaje, nije bitna samo boja namještaja i zidova u interijeru, već je bitno kako su usklađene sve te boje i nijanse. Postoji nekoliko pravila kako optimalno uskladiti boje s individualnim željama i potrebama, kao i kreativnom inspiracijom. Sve ono što navodimo nisu nikakvi diktati, već stručni prijedlozi kojima Vam pomažemo u osnovnom pristupu bojanja i ukrašavanja stambene kvalitete življenja. Najbolji odabir je onaj koji sluša Vaše srce i vlastite ukuse, jer ćete ipak Vi živjeti u tom prostoru, sa odabranim bojama. Obojite dom prema vlastitom guštu, ali ne zaboravite da niste sami u njemu, pa se konzultirajte i sa svojim ukućanima. Mogućnosti međudobnog kombiniranja boja nebrojene se, stoga je nemoguće da ih sve spomenemo. Tako Vas upoznajemo sa nekoliko popularnijih spojeva, čestih u odabiru. Također, nemoguća je misija okarakterizirati se u jednoj kategoriji boja, kada postoji beskrajnost kombinacija. Mi Vam pokušavamo približiti neke od njih, kako biste svoj stil i svoje omiljene boje obogatili i kreativno upotpunili.

 

NEUTRALNE KOMBINACIJE
 

Primjer jednog neutralnog interijera je prostor sa elementima u boji drvaBijela i crna, te sivi, smeđi i bež tonovi čine neutralne sheme, koje su preporučljive za one prostorije namijenjene  dužem boravku, jer djeluju opuštajuće. Ovi tonovi u kontrastnim kombinacijama, poput crno-bijele ili bež-tamno smeđe, idealni su za uređenje većih prostora, dok će svijetla boja namještaja i podloge vizualno povećati interijer manje kvadrature. Primjer jednog neutralnog interijera je prostor sa elementima u boji drva, nadopunjen bijelom ili bež oličenim zidnim plohama i podom iste boje. Klasičan primjer koji objašnjava ovu karakteristiku neutralnosti, u kombinacijama kvazi boja. Želite li takav prostor ipak malo začiniti, dodajte nekoliko odgovarajućih dodataka, raznih energičnih boja i inovativnih oblika. U prostorijama s neutralnim podlogama, možete se poigrati maštovitim dekoracijama stola ili kolorističkim slikama na zidu, te efektnim nijansama tepiha, čime ćete naglasiti određene trenutke, a tim ćete detaljima pokloniti više pažnje, jer će više doći do izražaja.

 

 


SKLAD U KOMBINACIJI MONOKROMATSKIH BOJA
 

Prijateljstvom susjednih boja u spektru, poput žute i narančaste, žute i zelene, nastaje harmonija

Kombiniranjem iste boje u različitim nijansama postići ćete sklad. Ova monokromatska shema zasniva se na korištenju nekoliko nijansi iste boje, a specifična je uporaba za ljude koji preferiraju isključivo jednu omiljenu im boju. Zidovi i pod u različitim nijansama plave boje, ostvariti će idealnu podlogu namještaju obojenom u jednom ili nekoliko tamnijih tonova ove popularne boje. Kako biste ipak postigli raznolikost u carstvu jedne boje, zaposlite maštu i igrom tekstura reljefne i glatke površine animirajte taj svijet. Želite li malo hrabriju kombinaciju, uporabite dvije bliske boje, primjerice žutu i zelenu, crvenu i smeđu, plavu i ljubičastu. Prijateljstvom susjednih boja u spektru, poput žute i narančaste, žute i zelene, nastaje harmonija. Budući da su ovdje isključeni agresivni kontrasti, boje su relativno slične, pa sve djeluje mirnije i staloženije. Ukoliko ipak poželite interesantniji vizualni efekt, uporaba nekoliko nijansi ovih harmoničnih boja nije naodmet, naprotiv poželjna je kombinacija.

 

 


NAGLAŠAVANJE KOMBINACIJAMA KOMPLEMENTARNIH BOJA
 

Općenito, kombinirajte različite tonove iste boje, ili dvije susjedne boje spektra

Kombinacija komplementarnih boja crvene i zelene, žute i plave izazvat će nešto veću napetost, možda "svađicu" manjeg intenziteta. Odlučite li se za to, pripazite da jedna boja bude prevladavajuća, dok ćete drugu koristiti umjereno ili u zagasitim tonovima. Tako neka samo jedna vodi glavnu riječ, kako "svađa ne bi eskalirala u nepoželjnom tonu." Poznato nam je svima kako se suprotnosti većinom privlače, pa je ova shema sastavljena od kontrastnih boja spektra, koje se izvrsno ističu i nadopunjavaju. Naprimjer, pločice od terracote istaknuti će plavetnilo zidova, a crveni predmet na zelenoj podlozi izgledati će vatrenije nego na narančastoj.

 

Općenito, kombinirajte različite tonove iste boje, ili dvije susjedne boje spektra, ili komplementarne boje. Uvijek pripazite da se zadržite na najviše dvije osnovne boje, osim u iznimnim slučajevima. Bogatstvo boja negdje može djelovati oku privlačno, ali isto tako ne želite da Vam stan nalikuje na zabavnom parku. Umjerenost je u ovom slučaju vrlina.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: