Boje i svjetlost
Get Adobe Flash player

Boje i svjetlost


 Izvor svjetla i vrsta rasvjetnih tijela definiraju boje u interijeru 


 

     Bitan element za doživljaj boja predstavlja razlika umjetnog i prirodnog svjetla, stoga je bitan i položaj njihovih izvoraPri samom planiranju i odabiru boja za interijer vrlo je važno obratiti pažnju na rasvjetu, jer je bitno kako će se boja ponašati na različitom svijetlu. Kako bi boje u stambenom prostoru u potpunosti došle do izražaja, rasvjeta mora biti optimalna. Boja svjetlosti koja se koristi određuje i viđenje boja koju osvjetljava. Svaka, i najmanja, promjena razine i kvalitete svijetla u prostoriji će promijeniti doživljaj boja. Tako će boja iz kataloga izgledati sasvim drugačije na površini obasjanoj suncem i u mračnoj prostoriji osvjetljenoj umjetnim izvorima svjetlosti. Bitan element za doživljaj boja predstavlja razlika umjetnog i prirodnog svjetla, stoga je bitan i položaj njihovih izvora. Gdje ćete smjestiti luster, lampu ili integriranu rasvjetu, odnosno položaj prozora, njihova veličina kao i osvjetljenje kompletnog prostora odlučuju kako će se boje ponašati.


VELIČINA STAKLENIH STIJENKI ODREĐUJE UTJECAJ PRIRODNE SVJETLOSTI NA BOJE

    Kvaliteta prirodnog svjetla ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, vremenu i položaju prostora obzirom na strane svijeta. Općenito, zidove koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti možete slobodno oličiti manje intenzivnom  nijansom, jer će ju sunčeva svjetlost pojačati. U tamnijim i slabije osvjetljenim dijelovima prostora se možete poigrati jačim nijansama. Sve u svemu, da biste saznali kako će određena boja reagirati na određenoj razini svjetlosti, unaprijed ispitajte ovaj fenomen. Odaberite uzorak boje i prekrijte njime komad papira, a zatim ga pomičite uokolo na različite dijelove zidne plohe, kako biste saznali kako boja djeluje u određenim kutevima prostorije. Provjerite kako funkcionira na prirodnom svjetlu u različita doba dana, i usporedite boju osvijetljenu  ranojutarnjim sunčevim zrakama, intenzivnim podnevnim i toplim večernjim zrakama. Naravno, ista boja neće izgledati jednako kao i na tmuran, oblačan dan, kada sunce izbiva.

    Količina svjetlosti koja dopire izvana ovisiti će o veličini prozora, stoga obratite pažnju i na njihKoličina svjetlosti koja dopire izvana ovisiti će o veličini prozora, stoga obratite pažnju i na njih. Ukoliko Vam je dom ispunjen velikim staklenim stijenkama, biti će obogaćen većim količinama prirodne svjetlosti, pa će i zidovi zahtjevati tamnije nijanse. Što su tamniji zidovi, više upijaju svjetlost i stvaraju ugodniji vizualni trenutak od onog blještavo iritantnog, kada bijeli zidovi reflektiraju maksimalnu količinu svjetlosti, koja jednostavno zamara i zasljepljuje. Svijetliji zidovi su poželjni u manjim prostorijama sa manjim prozorima, osobito u prostorijama bez prirodnog izvora svjetlosti, poput hodnika, predsoblja, manjih wc-a i većine kupaonica. Boja u tamnom prostoru može izgledati mračno i pomalo neprivlačno, dok na osunčanom zidu djeluje atraktivno i oku ugodno. Iz tog ih je razloga potrebno najprije testirati, a onda odrediti kako će se uklapati na svakoj od zidnih i stropnih ploha.

   Bitna je i namjena prostorije, jer ona određuje u koje doba dana će se ta prostorija najviše koristiti, odnosno koliko će dnevnog svjetla dopirati u nju, u doba dana kada boravite najčešće u njoj. Tako boje prilagođene dnevnoj svjetlosti neće biti najefektnije u prostoriji koju ćete koristiti samo navečer, pod umjetnim svjetlom. Optički hladne boje, odnosno plave i zelene tonove, možete si dozvoliti u prostorijama s dosta sunčeve svijetlosti. Mračnijim prostorijama ipak više odgovaraju optički tople boje, dakle žuti i crveni tonovi. 


VRSTA IZVORA RASVJETNIH TIJELA DEFINIRA BOJE U INTERIJERU

     Fluorescentne žarulje šalju u okolinu hladnu i oštru bjelinu, pa i tople boje mogu djelovati hladnije ukoliko nisu intenzivneOptimalna rasvjeta osigurati će i što izvorniji doživljaj boje, odnosno viđenje boja onakvima kakve one doista jesu. Boje se mijenjaju pod različitim vrstama izvora umjetne svjetlosti. Klasične žarulje daju pomalo žućkasti preljev, pa će plava izgledati zelenkasto, a bijela će postati prljavo-bijela gotovo boja pijeska. Fluorescentne žarulje šalju u okolinu hladnu i oštru bjelinu, pa i tople boje mogu djelovati hladnije ukoliko nisu intenzivne. Najpopularnija i sve učestalija LED rasvjeta emitira elegantan ledeno plavičasti ton, koji također hladi toplije boje, a time i ugođaj u prostoru. Reflektorske žarulje sjaje koncentriranim i usmjerenim bijelim svjetlom i omogućavaju bojama da se prikažu u onom svjetlu u kojemu i postoje, dakle onakvima kakve i jesu. Spomenimo i svjetlost svijeća, koja prekrasno obasjava predmete i savršena je za stvaranje romantične atmosfere, večernje opuštanje i proiciranje plesa sa sjenama, što nastaju na zidu. U tom su ambijentu boje zanemarive, jer su osjenčane i prikrivene u polumraku.

   Igra svjetlosti vrlo je važna u viđenju bojaMeđusobne utjecaje i efekte, koje daju boje u kombinaciji sa svijetlom, možete uvijek pojačati rasporedom i vrstom rasvjetnih tijela. Akcentiranom rasvjetom istaknite boje na zidu koje po Vama to zaslužuju, a sjenama i slabijom rasvjetom prikrijte dio zida koji uvečer "mijenja" svoju boju u Vama nepoželjnom tonu. Prednost međuodnosa boja i rasvjete te njihovo poigravanje čine veliku ulogu u dizajniranju interijera, jer time možemo boju dovesti do željenog efekta. Isto tako, možete utjecati na sustav osvjetljenja i prirodno svjetlo, u smislu odabiranja boja koje mijenjaju i pobošljavaju te sustave. Primjerice, u hladnim i tamnim prostorijama okrenutima prema sjevernoj strani svijeta, možete pomoći i poboljšati kvalitetu svijetla na način da pri odabiru boja koristite tople boje, kako biste ugrijali takav ambijentalni ugođaj. Suprotno vrijedi za toplije prostorije okrenute prema zapadu, u kojima ćete koristiti hladnije boje, kako biste osvježili prostor ugrijan jakim poslijepodnevnim zrakama sunca sa zapada. Također, doživljaj u prostorijama u kojima boravite u jutarnjim satima, a koje su ispunjene jutarnjim suncem, možete umiriti nježnim tonovima plave i zelene.  

  Reflektorske žarulje sjaje koncentriranim i usmjerenim bijelim svjetlom i omogućavaju bojama da se prikažu u onom svjetlu u kojemu i postoje, dakle onakvima kakve i jesuIgra svjetlosti vrlo je važna u viđenju boja. I najmanja pogreška može Vašu najomiljeniju boju pretvoriti u zagasitu nijansu koja razočarava, i to iz razloga jer je rasvjeta krivo ukomponirana. Prije svakog ličenja Vašeg doma pripazite da su zidovi izravnati, jer nakon što ih obojite i najmanja neravnina će se isticati, bila ona obasjana prirodnim ili umjetnim svijetlom. Dakle, i osvjetljenje ima vrlo bitnu ulogu u cijeloj ovoj priči ličenja Vašeg stambenog ili poslovnog prostora, stoga dobro isplanirajte rasvjetu prije samog ličenja. Zapamtite, tamne nijanse upijaju, svijetle reflektiraju svjetlost.

   Kada postavljate TV ekrane pripazite da njihova pozadina ne bude u bojama koje blješte na svijetlu, jer će Vam to onemogućiti gledanje u njih. Dakle, taj zid oličite u neutralnu i zagasitu boju, u nijansama koje odmaraju, poput sive ili bež, kako biste izbjegli neugodnu refleksiju. Pogled će Vam se tada lakše  fokusirati na ono što promatrate. Ne opterećujte svoje vidno polje jarkim bojama koje će Vas umarati, osim u onim prostorijama u kojima su one poželjne kako bi Vas dodatno aktivirale. Izbjegavajte obojanu rasvjetu u onim dijelovima interijera, gdje na zidovima vladaju boje jačeg intenziteta i općenito tamnijim nijansama.


 

 

  

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: