TAPETE - Tematske tapete
Get Adobe Flash player

TAPETE - Tematske tapete


Poučni karakter tapeta za znatiželjnu dječju maštu i dodatno usvajanje znanja


 

   Tematske tapete podrazumijevaju one koje u svom fizičkom smislu pričaju jednu priču vizualnoga karakteraNova generacija tapeta sasvim je drugačija od tapeta, kakve smo nekoć poznavali. Pregršt dezena, motiva, boja, te ostalih fizičkih karakteristika pomjerile su granice i dizajniranju interijera, a sve je postalo podređeno (u pozitivnom smislu riječi) kreativnosti i originalnosti. Svaka kolekcija tapeta posjeduje veliki broj dezena, motiva i bordura, koji su većinom apsktraktne umjetnosti i ekspresivnih trenutaka. Novim tehnološkim procesima omogućilo se jednostavno postavljanje, održavanje i značajno povećavanje postojanosti kroz vrijeme, a inovativnim sposobnostima stvorene su tapete koje zadivljuju.

   Slika govori tisuću riječi, pa ju tako možemo iskoristiti u interijeru, kako bi nam svakim danom govorila istu priču, ali tako privlačnu i maštovitu, da ne može dosaditiTematske tapete podrazumijevaju one koje u svom fizičkom smislu pričaju jednu priču vizualnoga karaktera, a ona može biti ispričana na puno kreativnih načina. Jedan od njih je i oslikavanje tapeta sa određenom temom, koja osim dekorativnog značaja ima i sadržajnu fabulu sa početkom i krajem. Na njoj se motivi ne ponavljaju, već je svaki za sebe poseban dio jedne cjeline. Naravno, ponekad je to samo trenutak iz života zabilježen bojama i linijama, poput onog povijesnog iz poznate nam prošlosti. Prikaz zanimljivih trenutaka iz povijesnih bitki jedna je od varijanti, u tom smislu.

    Slika govori tisuću riječi, pa ju tako možemo iskoristiti u interijeru, kako bi nam svakim danom govorila istu priču, ali tako privlačnu i maštovitu, da ne može dosaditi. Tapete mogu imati i poučni karakter, osobito kada su oslikane geografskom tematikom.

Tematske tapete podrazumijevaju one koje u svom fizičkom smislu pričaju jednu priču vizualnoga karakteraTako svaki puta kada niste sigurni gdje se nalazi koja država, samo zavirite na zid i pronađete ju bez traženja zemljopisne karte. Ova vrsta tapeta svakako je poželjna u dječjoj sobi, osobito sobi tinejdžera, koji se kroz svoje trenutno školovanje svakodnevno susreću sa tim temama. A kada im je zemljopisna karta konstantno pred očima, vrlo teško da ju neće i proučiti, te savršeno usvojiti znanje iz ovog područja. Također, odličan odabir teme za tapete u sobi najmlađih mogu biti i omiljene priče superjunaka ili omiljene životinje iz carstva džungle.

   Većinom je riječ o papirnatim tapetama na koje se tiskaju ovi interesantni tematski uzorci, no ponekad se izrađuju i u tekstilnoj izvedbi. One koje zahtjevaju precizno oslikavanje nanose se na papirnatu podlogu, dok su one manje zahtjevnije ipak u raznim vrstama materijala, koji se mogu oslikavati. Prilikom ljepljenja mora se posebnom pažnjom i preciznošću nanijeti tapeta na zid, jer svaka priča ima svoje likove, radnju i stoga specifične zahtjeve za postavljanje. Zamislite da geografsku tematiku uništite tako da jednu rolu tapete na kojoj je Američki kontinent spojite sa rubom tapete na kojoj je odmah Europski kontinent, bez oceana.  Nimalo poučno.

   Kada je riječ o temi iz prirode, tada se može iskoristiti i neki od prirodnih materijala za izvorniji vizualni dojam. Japanska trava može poslužiti kao jedan od njih, a radi se o gusto isprepletenoj sušenoj travi, slami koja se lijepi na papirnatu podlogu. Teško se čisti i malo je nepraktična, no svakako atraktivna možda kao jedan manji dio na zidnoj površini. To nas vodi u jedan novi svijet zidnih oblog od različitih neobičnih materijala.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: