TAPETE - Tapete koje čuvaju zdravlje i okoliš
Get Adobe Flash player

TAPETE - Tapete koje čuvaju zdravlje i okoliš

 


Veliki ekološki hit kojega koriste suvremeni dizajneri odnosi se na reciklirane zidne tapete


 

     Očuvanje okoliša postao je način života, a svakim danom broji sve više članova, pa tako i među arhitektima i dizajnerima interijeraOčuvanje okoliša postao je način života, a svakim danom broji sve više članova, pa tako i među arhitektima i dizajnerima interijera. Sve se svodi na uporabu prirodnih materijala, pri čemu se u dizajnu interijera najviše koristi drvo, koje je uz ostale građevinske materijale poput trske, kamena i gline najkvalitetniji građevinski materijal. Imaju povoljan energetski balans, nemaju štetna zračenja, a po potrebi se mogu i reciklirati. Pri izradi tapeta tako će se koristiti ova vrsta materijala, a prakticira se postupak gdje se spašeni komad starog ponovno oliči, nanovo tapecira i time pruža novi osvježeni izgled.  Većina umjetnih materijala koji se koriste za izradu tapeta sadrže i određene štetne tvari, ali u vrlo malim količinama stoga nisu opasni po ljudsko zdravlje i očuvanje okoliša. U svakom slučaju materijali koji se koriste za tekstilne tapete, čak i kada je osnovni materijal od prirodnih vlakana, nisu bezuvjetno bez štetnih supstanci.

    Osim klasičnih tapeta, na tržištu su se pojavile i ekološke tapete, izrađene od prirodnih materijala poput mješavine pamuka, minerala i biljnih vlakana. Ovaj trend je započeo ranih devedesetih, kao odgovor na globalne ekološke probleme, koji se rapidno počinju širiti. Proizvođači, kao i kupci sada zahtijevaju uporabu više ekoloških proizvoda, koje žele ne samo u svojim domovima već i poslovnim prostorima. To nas vodi do činjenice da će dizajn interijera i arhitektura u budućnosti postati sve osviještenija ekološki i time zdravija za ljude. Tapete od bambusa ekološkog karaktera u vrlo lijepom izdanjuOva vrsta tapeta se izrađuje posebnim postupkom, pri čemu se suha vlakna isprepliću i izrađuju bez rezova i šavova, bez neugodnih mirisa i ostataka te se kao takva nanose na zidove posebnim alatom. Kada se ipak pojave sitne pukotine, izbočine ili rupice, tada se dodatno prekrivaju i obrađuju. Nakon određenog vremena, taj se materijal može jednostavno sanirati i popraviti čak i kroz duže vrijeme. Ova vrsta tapeta se izrađuje u različitim bojama i strukturama, a odlikuje ih postojanost boje, te otpornost na vatru, jer su teško zapaljive. Zahvaljujući pamuku posjeduju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju, jer ovaj materijal apsorbira zvuk i zadržava toplinu.

 

  Ovaj dio zida dekoriran tapetom od takozvane japanske trave Veliki ekološki hit kojega koriste suvremeni dizajneri odnosi se na reciklirane zidne tapete. Uzimajući postojeće komade zidnih tapeta koji se recikliraju, stvaraju se potpuno novi komadi papira. Dakle, konačni dizajn nastaje tako da se komadi postojećeg papira recikliraju i pretvaraju u nešto novo i drugačije. Ljepilo sa tapeta koje se inače ne bi razgradilo, neće završiti na odlagalištu i time je ostvarena jedna nova razina ekološke osviještenosti. Primjerice, reljefne tapete se izrađuju od papira bez sadržaja klora, ugljikohidrata ili sorbita, a bojaju se prirodnim bojama, stoga su i one ekološkoga karaktera. Najrasprostranjeniji materijal za oblaganje zidova i podova je bambus, ali se koristi i za izradu namještaja. Kako se može obojiti u bilo koju boju, tako se često rabi za oblaganje podova, no sve češća je i primjena za zidno oblaganje ove vrste. Ovaj materijal iz prirode proizvodi više kisika od običnog drveta, pa je važan i za ravnotežu kisika i ugljičnog dioksida u atmosferi.

Prednosti ovih ekoloških tapeta se odnose na to da su teško zapaljive, mogu se kompostirati i dozvoljavaju difuznost vodene pare u prostoru. Iako se sve manje i manje štetnih tvari koristi u proizvodnji zidnih tapeta, ove su osmišljene kao izrazito ekološke, a njihova izrada podrazumijeva uporabu isključivo bezopasnih materijala.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: