TAPETE - Engleska tradicija proizvodnje tapeta
Get Adobe Flash player

TAPETE - Engleska tradicija proizvodnje tapeta

 


 Engleski dizajneri stvaraju umjetnička djela za oblaganje zidova, kojima opravdavaju dugogodišnju tradiciju izrade tapeta


 

     Amazona i Belzoro by Nina CambellCvijetni uzorci, klizne teksture, zanimljive pruge i klasični engleski "chintsez" motivi su koji karakteriziraju englesko ukrašavanje zidova. Tapete su oduvijek bile svevremenski način oblaganja zidnih površina, jer su označavale umjetnost dekoriranja prostora i odražavale englesku kulturnu povijest umjetnosti. Zidovi su se oduvijek oslikavali na jedan specifičan način, a tapetama su se izražavali detalji iz prošlosti. Engleski aristokrati su oduvijek uvozili goblene u Englesku, a samo su najbogatiji i najugledniji uživali u ovoj vrsti oblaganja zidova. Kada govorimo o Europskoj trgovini tapeta, tada valja spomenuti među najranijim uzorcima ukrasne zidne grafike i graviranja pronađen onaj na zidu iz Engleske, a bio je utisnut na poleđinu dokumenta Engleskog proglašenja iz 1509. godine. Englesko plemstvo i aristokracija koristili su tapiseriju u svojim domovima, velikim prostranim dvorcima, a motivi su većinom bili povijesnog karaktera.

 

   Cattleya motiv iz ljetne kolekcije O&LDizajnerske tvrtke poput A. Beauchamp, CWV Group Ltd., John Oliver, Newmor, trenutno najpopularnijih Osborne & Little, dizajnerica Nina Cambell, tvrtka Somic, Today Interiors, Vescom Group i mnoge druge danas proizvode zidne tapete ne samo klasičnog engleskog stila, već i dorađenih retro stilova, kojima oplemenjuju dugu englesku tradiciju proizvodnje ove vrste zidnih obloga. Koriste najfinije materijale poput svile, lana i vinila, a u izradi su vođeni savršenstvom stvaranja, bez potkradanja bilo kakvih pogrešaka. Dakle, svakako nepogrješivi u svome radu nastoje opravdati i razvijati poznati engleski stil i vrhunsku proizvodnju.

 

    Arthur Sanderson, koji je započeo poslovanje 1890.godine, kada uvozi francuske tapete, danas proizvodi tapete, koje odgovaraju stilu današnjice i prate svaki stil kroz putovanje vremenom. Cvijetni uzorci stilizirani su na moderan način, tako da zadržavaju svoju eleganciju i prate najsuvremenije dizajne.

 

Tapete pršte uzorcima i bojama, stvarajući svježinu i postojanost u vremenuDizajnerica Maggie Levien u svojoj kolekciji stvara zbirku tapeta na kojima motivi igraju suptilnu igru sa jednakim dizajnom jakih silueta, a naglasak daje detaljima u metalnoj, neprozirnoj i bisernoj boji, čineći ih tako idealnima za sve vrste namjene. Tapete pršte uzorcima i bojama, stvarajući svježinu i postojanost u vremenu. Različite tehnike tiskanja, pigmenti i boje se koriste za stvaranje različitih efekata, na način da se zadržava finoća detalja i raspon tonova snimljenih u izvornom akvarelu. Ove su kolekcije najpoznatije od svih u Engleskoj zbirci tapeta, a ova tvrtka u suradnji sa suvremenim dizajnerima interijera je jedna od značajnijih u prezentaciji Engleske kulture dekoriranja interijera. Ono što se želi postići je luksuzan i suptilan efekt, a materijal uključuje tkanine od svih vrsta pamuka.  Godine 1930. je započeo suradnju sa Disney studiom, a njihove "jumbo" tapete počinju pratiti većinu sportskih i društvenih događanja. Danas čine uglednu tvrtku, koja proizvodi tapete svih vrsta, pri čemu odgovaraju svim stilovima i željama naručitelja.

 

  
Tradicionalno ukrašen interijer by Osbourne & Little Sa druge strane, jedna od trenutno vodećih tvrtki u proizvodnji tapeta i dizajniranju ove vrste zidne obloge je Osborne & Little. Prateći najnovije trendove kulture življenja, stvaraju tapete kao umjetnička djela koja zadržavaju onu tradicionalnu kvalitetu, poštivajući tradicionalni engleski stil uređivanja interijera. Nina Cambell dizajnerica je koja svoje radove predstavlja u sklopu ove tvrtke, a inspirirana poznatim vrtom Claude Monet-a u Giverny (gradić pokraj Pariza), stvara vrhunski dizajnirane tapete, koje više podsjećaju na umjetničko djelo, nego na običnu zidnu oblogu. Najveće nadahnuće u svome stvaralaštvu pružila joj je Francuska i uvijek romantični Pariz, ali i raskoš engleskog kraljevstva. Orijentalna tradicija i kič omogućili su joj motivaciju za mnoge dizajne tapeta, sa damast uzorcima bogate povijesti, a sve je nekako savršeno uklopila u engleski stil , koji je ipak vjeran svojoj tradiciji.

 

   Konačno, dolazimo do zaključka kako je Engleska preteća u suvremenom dizajniranju interijera, u kojemu tapete svakim danom zauzimaju sve veću ulogu ukrašavanja. Prepoznatljivoga stila ostaje vjerna svojim korijenima, uz blagu umiješanost orijentalnih i francuskih stilova, no naglašenom elegancijom održava karakteristiku aristokracije i ugleda.


  

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: