TAPETE - Damast uzorak tapeta
Get Adobe Flash player

TAPETE - Damast uzorak tapeta


Šarmantan damast uzorak ima ulogu obogaćivanja prostora, a potječe još iz 12. stoljeća


 

   Prije svega elegancija i raskoš, profinjen način života, kultura i sofisticiran društveni položaj. Ovim riječima opisan je stil, koji je stvorio i nametnuo jedan specifičan dizajnerski uzorak, kao sastavni dio uređenja interijera, u kojima su živjeli najbogatiji i najutjecajnijiPrije svega elegancija i raskoš, profinjen način života, kultura i sofisticiran društveni položaj. Ovim riječima opisan je stil, koji je stvorio i nametnuo jedan specifičan dizajnerski uzorak, kao sastavni dio uređenja interijera, u kojima su živjeli najbogatiji i najutjecajniji. Francuska u razdoblju vladavine Luja XVI živjela je dostojantsvenim luksuznim životom, kada su se stvarali mnogi prekrasni simetrični dizajni, često sa prugastim efektima u kombinaciji s cvijećem i lišćem. Francuska, Italija, Španjolska ili Gruzija uljepšavali su svoje interijere koristeći damast uzorke, koji su se pojavljivali na stolicama, kaučima, zavjesama, ali i na zidovima. Iako ovaj uzorak nije bio dio Engleske umjetnosti ukrašavanja, dekorateri ove zemlje u 18. stoljeću ipak u velikoj mjeri počinju koristiti talijansku varijantu ovog slavnog uzorka, kako za namještaj, tako i za obloge za zidove.

    Što je to damast i po čemu je toliko specifičan i slavan?  Damast je naziv za tkaninu od pamuka, lana, vune, svile i sintetike, čiji se sjajno-mat uzorak formira tkanjem. Karakteristično za damast tkaninu je ispreplitanje mat niti osnove i sjajnih niti potke. Ovaj termin se najprije odnosio na ornamentnu svilenu tkaninu tkanu u bojama, koja je ponekad imala i dodatak zlatnih ili raznolikih metalnih niti. Danas se damast također izrađuje od svile, lana ili pamuka sa utkanim uzorcima cvijeća, voća, životinja te raznih tradicionalnih specifičnih ornamenata, ali i suvremenijih dizajna. Damast se prvotno proizvodio u Siriji, Kini, Indiji, Perziji te Bizantskom carstvu, a prije dvanaestog stoljeća je na zapadu bio poznat kao "diaspron". U tom je stoljeću grad Damask u Siriji, poznat po svojim tekstilnim proizvodima, po ljepoti dizajna damasta nadmašio sve druge gradove te je dao ovoj tkanini njezino današnje ime.

    Damast tapete tradicionalno predstavljaju luksuz, jer su troškovi njihova održavanja u prošlosti nadmašivala i cijene najfinijih materijala i tapeta poput baršunastihKorištenje različitih damast dizajna i uzoraka trenutno je vrlo popularno i učestalo u izradi zidnih tapeta. Karakteristika ovog uzorka na tapetama je da stvara osjećaj obilja i raskoši u interijeru, a svojim nevjerovatnim dizajnima i kombinacijama uzoraka može fantastično ukrasiti dnevnu sobu, spavaću sobu, pa i sobu Vaših najmlađih. Također, možete ga odlično iskoristiti kako bi dali jedan formalni izgled Vaše blagovaonice, koja će pomalo podsjećati na profinjen način življenja. Damast tapete tradicionalno predstavljaju luksuz, jer su troškovi njihova održavanja u prošlosti nadmašivala i cijene najfinijih materijala i tapeta poput baršunastih. No, danas ga možete priuštiti u mnogim varijantama kao što je damast u vinil izvedbi, jer se lakše održavaju, a povoljniji su i cijenom. Tako ga možete pokloniti Vašim zidovima u vlažnim prostorijama sklonijima masnim mrljama poput kuhinje, podruma ili kupaonice. Izrađuje se u svim mogućim bojama, dok je do sada bila najpopularnija kombinacija bijele pozadine i crnih damast uzoraka na njoj. Međutim, nedavno su bijela i smeđa, smeđa i plava, smeđa i tirkizna te lavanda damast otisci popularizirali svoju pojavu, pa ih tako često možemo vidjeti u najnovijim kolekcijama suvremenog dizajniranja interijera.

   Boju uzorka i pozadine tapete odaberite vrlo pažljivoPri kupnji damast tapeta morate u obzir uzeti nekoliko stvari. Prije svega, trebate imati na umu ideju kako će Vaš budući interijer izgledati, prije no što krenete sa odabirom inventara, namještaja i tapeta. Bitno je i da odaberete onaj materijal koji je otporan na mrlje, ukoliko ga namjeravate koristiti za oblaganje kuhinje, dječje sobe ili vrlo prometne hodnike. Također, moraju biti otporni na vlagu, ako ste ih namijenili oblaganju kupaonice ili preuređenog podruma, a ovisno o stanju zidne površine razlikuju se samoljepljive i one koje zahtjevaju posebno pripremljenu podlogu. Boju uzorka i pozadine tapete odaberite vrlo pažljivo, prema veličini i obliku sobe te prema postojećem ili planiranom namještaju (ukoliko ga tek kupujete). Zapamtite, uvijek je lakše planirati tapete sa namještajem nego  planirati namještaj oko pozadine. Jarke boje u kontrastnim kombinacijama nikako  nisu poželjne za manje prostorije, a ako ste njihov zaljubljenik i ne možete im odoljeti, tada obložite  samo jednu zidnu površinu s tim damast kontrastom. Nježniju, sjajniju varijantu koristite kako biste vizualno povećali prostor, a namještaj uskladite sa tapetama ili ga istaknite u jarkoj boji. Većina talijanskih dizajnera stvara reprodukciju renesansnih motiva, gdje motivi šipak i jabuka simboliziraju ljubav, a često se okružuju cvijećem i listovima, kako bi upotpunili ovaj srednjovjekovni dojam. Ljubičasta, grimizna i zlatna su boje koje prevladavaju u tim primjerima.

   Damast uzorak na crnoj pozadini je posebni dizajnDamast uzorak na crnoj pozadini je posebni dizajn, koji se obično bazira na cvjetnim uzorcima koji se pojavljuju u dva tona, kako bi se lakše opažavali. Trenutno najpopularnija kombinacija crne pozadine dolazi sa istaknutom bijelom, plavom, smeđom ili ružičastom bojom, a putem interneta možete kreirati i vlastiti damask dizajn. Ova varijanta se najlakše uklapa u sve moderne stilove poslovnog i životnog prostora, a pruža poseban ambijentalni ugođaj, ozbiljnost prostora i oštrinu poslovanja. Naravno, pobrinite se da se osjećate ugodno u svom radnom i intimnom okruženju, i odaberite onu kombinaciju koja Vam se sviđa. Ovim šarmantnim damast uzorcima pružite svom domu ljubav i romantiku, a poslovni prostor začinite na vrlo simpatičan i elegantan način.


 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: