TAPETE - 3D tapete
Get Adobe Flash player

TAPETE - 3D tapete


Većina 3D tapeta se izrađuje od recikliranog materijala, a na vrlo neobičan način mogu ukrasiti Vaše zidove


 

   Tapete figuriraju kao jedan od najzanimljivijih elemenata u osmišljavanju interijera suvremene kulture življenja, a sklad i ljepota stilski suprostavljenih predmeta postaje atraktivan način dizajniranjaNeobično, nadasve intrigantno, maštovito, pomalo nesvakidašnje, ali opet profinjeno i sa ukusom izvedeno riječi su kojima se opisuju tapete trodimenzionalnoga karaktera. Tapete figuriraju kao jedan od najzanimljivijih elemenata u osmišljavanju interijera suvremene kulture življenja, a sklad i ljepota stilski suprostavljenih predmeta postaje atraktivan način dizajniranja. Novije kolekcije tapeta posljednje su inovacije tehnologije, a među profinjenijim materijalima koriste se kamen, svila, a popularne su i reprodukcije slikarskih majstora. Decentan metalni sjaj, koji stvara igru svjetlosti i privid pokreta ovisno o uglu promatranja, za razliku od tapeta koje smo nekada promatrali, sada nastaju neke nove generacije ove vrste zidnih obloga. Geometrijski minimalizam, barokni kič u pozitivnom smislu riječi, isticanje prirode kroz motive cvijeća, lišća, granja, vode, zemlje, ali i sitniji i decentniji uzorci i pastelne nijanse zauzimaju vodeće mjesto u ovom povratku tapeta na scenu.

   LillyLou 3D uzorak by B&N IndustriesVodeća tvrtka u proizvodnji tapeta B+N Industries te mnoge druge osmislile su i proizvele tapete trodimenzionalnoga efekta, te ih predstavile kao jedan od proizvoda, koji prati korak sa suvremenom tehnologijom. Riječ je o papirnatim tapetama, koje se lijepe na zidnu površinu standardnim ljepilima, a njihove površine imaju takvu strukturu da različito lome svjetlost, zbog čega tapete izgledaju kao da su dobile treću dimenziju. Uzorci se tako pomiču s obzirom na kut pod kojim svjetlost dopire do zidova, odnosno kako se kreće promatrač.

    Tvrka B+N proizvodi zidne panele, sa trodimenzionalnim efektima, a mogu biti lakirani ili obojeni u bilo koju boju. Izrađuju se tapete u obliku ikonastih ploča iz formiranih materijala, poput laminata ili rezbarene drvene jezgre. Koristi se obnovljeni reciklirani furnir, a ova kolekcija uključuje tri vrste "Zapadno crveno drvo"-revitalizirana od bačve maslinovog drva, "Douglas" kolekcija od recikliranih tribina stare teretane i "Azijska tikovina"- izrađena od prekrasnih, tek urezanih struktura. Tako drvo ostaje u uporabi, a ne kao dio deponija, a recikliranjem starih predmeta ovaj način proizvodnje tapeta postaje ekološki osviješten,  sa visokom razinom očuvanja prirode i okoliša. Ove tapete se režu, ukrašavaju urezivanjem raznih uzoraka od cvijeća, ptica, mostova, hramova do onih poput najpopularnijih "Helvetica" odnosno utisnutih brojeva, te se lijepe ili prikuju na zid. Dolaze u mnoštvu boja, uključujući i sjajni završni srebrni ili zlatni efekt.  Švicarski dizajner Max Miedinger je 1957. godine osmislio ovaj grafički uzorak brojeva, ali općenito gotovo svaki logo ili uzorak mogu biti impresivni na ovoj vrsti zidne obloge. Danas se proizvode u varijanti tapeta trodimenzionalnog efekta, koje koriste iste uzorke.

   Od valovitih linija do zanimljivih oblika, koji stvaraju jednu paralelnu priču na zidu Luigi Colani, poznati dizajner interijera  je također za jednu njemačku tvrtku koja proizvodi tapete Marburg, predstavio kolekciju 3D tapeta, a u radu je bio nadahnut ornamentima, koji se stvaraju na površini vode, pri čemu nastaju razni oblici kada se voda namreška ili kada nešto padne na nju. Rezultat predstavljaju tapete na kojima se boje prelijevaju, a uzorci isprepliću ovisno od kuta promatranja, a kako bi se ostvarila dinamika, nekim uzorcima su dodane odnosno zalijepljene 3D kapi u dvije veličine.

   Spomenimo još jednog dizajnera Mio Culture, čije tapete trodimenzionalnog izgleda ne samo da izgledaju njegovano, već kao idealno rješenje za Vaše zidove unose novu dimenziju u Vaš dom. Još i k tome, izrađene su od stopostotno recikliranog materijala starih tapeta, a dozvoljavaju stvaranje različitih uzoraka dizajna. Nanose se ljepljenjem na zidnu površinu, a vrlo se lako uklanjaju kada Vam dosade. Od valovitih linija do zanimljivih oblika, koji stvaraju jednu paralelnu priču na zidu.

   Tapete sa trodimenzionalnom strukturom zidu oživljavaju Vaš dom pružajući novi, dinamičniji  izgled. Bez obzira je li u bijeloj varijanti ili obojan u neku boju po vlastitom izboru, svakako će na originalan način upotpuniti svaki interijer.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: