TAPETE - Tapete dalekog istoka
Get Adobe Flash player

TAPETE - Tapete dalekog istoka


Potječu li tapete doista sa Dalekog istoka?


Uvidjevši značaj tapeta na tržištu, Kinezi su ih počeli izvoziti u obliku specijaliziranih tapeta za europsko tržište

Smatra se kako tapete zapravo potječu iz daleke Kine, jer je tamo i nastao papir prije više od četiri tisuće godina, a kao drugi razlog smatra se činjenica da su 200 godina prije Nove ere lijepili rižin papir na zidove, čime su nastali prvi modeli tapeta. Međutim, iako su Kinezi imali veliki utjecaj na razvoj tapeta kao umjetničke forme, ne postoje strogo čvrsti dokazi da su oni bili prvi koji su koristili papir za oblaganje zidova. Kalupi od drveta ili metala bili su izrezbareni u neki dizajn, a zatim su se premazivali tintom i utiskivali na papir. Uvidjevši značaj tapeta na tržištu, Kinezi su ih počeli izvoziti u obliku specijaliziranih tapeta za europsko tržište. Za razliku od europskih tapeta, koje su imale dizajn koji je ponavljan, Kinezi su izrađivali tapete koje su prvotno bile printane sa ugraviranim pločama, a potom ručno bojane, tako da izgledaju kao odgovor na sve modne stilove. Tapete su oduvijek odražavale moderne težnje njihovih vlasnika, oponašajući skupe materijale poput svile, damast uzoraka, štuka, epskih zidnih slika, drva i marblinga. U Kineskoj umjetnosti stvaranja ove zidne obloge pojavljivali su se motivi cvijeća i heraldičkog dizajna, a čini se kako su se iz ručno oslikanih Kineskhi radova prvotnih tapeta razvili oni današnji, koji oponašaju oblike takozvane "Chinoiserie". Egzotične ptice i karakteristično bilje i danas su motivi, koji se oponašaju i koriste i u zapadnim zemljama.

  Ovi radovi prikazuju deataljne scene iz Kineskog života 17.stoljeća Iako su najraniji primjeri pronađeni 1680.godine u Wocester-u, te oni na Fellbrigg-u i Norfolku iz 1750.godine, smatra se kako postoje reference na japanskom, kineskom i Indijskom papiru. Sjaj i ljeskanje su bili efekti postignuti kombinacijom složenih rijetkih pigmenata i glazure. Ovi radovi prikazuju deataljne scene iz Kineskog života 17.stoljeća. Kulminacijom japanskog kožnog papira počinju se stvarati reljefni efekti od papira i platna, a gotovo svi materijali pronalaze svoju uporabu za kreiranje tapeta.

   Viši kustos Ming Wilson u "Victoria & Albert" muzeju proučava umjetnička djela na zidovima, odnosno tapete koje podsjećaju na Kinesku kulturu oslikavanja i jedan je od onih koji pokušavaju dokazati, kako one i potječu iz daleke Kine, te kako su tapete prvotno i nastale upravo na Dalekom istoku. No, problem je u tome što su ih izvozili u Europu, pa im se tako izgubio svaki trag, kojim bi se dokazala njihova proizvodnja. Ukrasni elementi su bili tiskani na papiru s drvenim blokovima, a sami motivi otkrivaju Kinesku kulturu. Mnogi povjesničari također pokušavaju povezati ova djela sa izvornim podrijetlom, pa ih proučavaju kao umjetnička djela, a ne kao zidne obloge- tapete. Gill Saunders je u svojoj knjizi "Tapete u dekoriranju interijera" navela dokaze o uvozu kineskih tapeta, koje su proizvedene u Kini, a distribuirane i korištene u Engleskoj. Razlog tomu, što postoji vrlo malo dokumentacije o kineskim tapetama u Istočno Indijskim tvrtkama je taj, što su tapete bile kvalificirane kao ne toliko važan, manje vrijedan proizvod, stoga se uglavnom uvozio privatno, kao dio pošiljke roba koje su zaposlenici tih tvrtki naručivali osobno. Pronalaze se samo zapisi iz 1775.godine, kada su pronađene tapete na brodu, koji je prevozio robu sa Dalekog istoka na zapad. 


Dalekoistočni stil poseban je utoliko, koliko razlikuje i njihovu kulturu od one sa zapada. Možda je zbog toga i interesantnija, jer intrigira zbog čiste znatiželje i želje za dekoracijama koje ih karakteriziraju, tako da ni dizajn interijera nije zaobišlaDanas, najpoznatija tvrtka proizvodnje tapeta Yuhua, ujedno je i jedna od vodećih na Dalekom istoku. Modne marke poput Delight, Aidi, Orland i druge postale su vodeće u tapetarskoj industriji. Koristeći najnapredniju tehnologiju stvaraju zadivljujuće inovacije na ovom području, a u Kini su zauzeli prvo mjesto u proizvodnji tkanina i netkanih dekoracija i zaštita za zid. Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za zidne pokrove, uvoze najnaprednije proizvodne linije iz Japana i drugih zemalja, kako bi mogli proizvesti tapete dvostruke širine i ispis od šest do osam boja. Tako su Delight učinili jednim od vodećih u svijetu proizvodnje tapeta. Koriste tintu, koja se bazira na ekološki prihvatljivoj osnovi, stoga ovu granu industrije razvijaju na visokoj razini ekološke osviještenosti.

Njihov stručni tim dizajnera savršeno spajaju svijet mode i kinesku kulturu, a zbog izuzetnog smisla za tržište stvaraju vodeće trendove u dizajniranju interijera. Od običnog dizajna za komercijalnu uporabu, prekrasni cvijet i stropni dizajn za kućnu uporabu, slatki uzorci za dječje sobe do sjajnih metalnih tapeta. Boje, uzorci, printovi i teksture toliko su različitoga karaktera, da se jednostavno uklapaju u svaki stil uređenja. Trenutno razvijaju novu vrstu papir tapeta u novoj izvedbi i novim dimenzijama, pa svakako čekamo konačni proizvod.  

   Nedvojbeno je koliko se ova vrsta proizvodnje razvila i usavršila na Dalekom istoku, tako da i većina tapeta dolazi iz tih zemalja. Dalekoistočni stil poseban je utoliko, koliko razlikuje i njihovu kulturu od one sa zapada. Možda je zbog toga i interesantnija, jer intrigira zbog čiste znatiželje i želje za dekoracijama koje ih karakteriziraju, tako da ni dizajn interijera nije zaobišla.


 

 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: