Rafaello i Coccio tehnike bojanja
Get Adobe Flash player

Rafaello i Coccio tehnike bojanja

RAFAELLO I COCCIO  DECOR STUCCO-MEDRE PERLATO


Biserni sjaj baroka ili moderne na vašim zidovima


 

     U ovim tehnikama koriste se boje koje se baziraju na najkvalitetnijoj vapnenoj masnoći, prirodnih dodataka i anorganskih oksidnih pigmenata i zrnca mljevene pečene gline ili zrnca mljevenog kamenaElegancija prostora i sofisticiran ugođaj mogu se ostvariti kroz dizajnersku maštu i kvalitetno odabrane boje. Tehnika bojanja zidova u tome ima najveću ulogu i prije svega zahtjevan posao, stoga su kompetentnost i precizno odrađeni koraci soboslikarsko ličilaćkih radova glavni uvjeti za stvaranje željenog izgleda. Ova tehnika ličenja (Rafaello) bazira se na korištenju specijalnih završnih premaza, na osnovi gašenog vapna, a profinjenost konačnice omogućuje glavni sastojak s bisernim efektom. Ostali sastav čine prirodni aditivi, biserne komponente, neorganski pigmenti na bazi oksida željeza i zemljanih boja. Ova vrsta boja primjenjiva je ne samo na dekoraciji zidova u interijeru, već i za dekoraciju ostale opreme poput namještaja, površina u laminatu,metalu, PVC-u i drvu. Karakteristike koje ga odlikuju odnose se na činjenicu da garantiraju maksimalnu paropropusnost podloge, omogućenu prirodnim širenjem vlage preko žbuke i zidnog pokrivača i spriječavaju stvaranje plijesni i bakterija, koje nastaju kroz određeno vrijeme. Ova tehnika se također odlikuje kvalitetnom vapnenom masnoćom, koja je idealna za rekonstrukciju  starih dekoracija mramornog efekta.

    Ova vrsta boja primjenjiva je ne samo na dekoraciji zidova u interijeru, već i za dekoraciju ostale opreme poput namještaja, površina u laminatu,metalu, PVC-u i drvu"Coccio cemento" i "Coccio antico" tehnike su koje se nanose po istom principu, ali se razlikuju krajnjim efektom. Zahvaljujući svom mramornom efektu "Coccio cemento" omogućuje izvedbu starinskih radova prošlih vremena, a koristi prirodne materijale, koji zbog svoje maksimalne parapropusnosti  spriječavaju stvaranje nametnika. Kako bi se postigao ovakav efekt i omogućila izvedba antikne stilske dekoracije, u sastavu pronalazimo čiste masnoće vapna, miješanog sa zrncima mljevenog kamena. Sa druge strane, "Coccio antico" se sastoji od masnoća vapna miješanog sa zrncima mljevene pečene gline, što mu daje mramorni efekt antiknog karaktera, a u sebi vizualno kao da žudi ispričati priču prošlih vremena. U ovim tehnikama koriste se boje koje se baziraju na najkvalitetnijoj vapnenoj masnoći, prirodnih dodataka i anorganskih oksidnih pigmenata i zrnca mljevene pečene gline ili zrnca mljevenog kamena.

   Boju je potrebno rasporediti prema određenim tonovima, na način da se nanosi u točkama s razmakom, čime se nastoji postići neujednačenost obradeNakon kvalitetno pripremljene pozadine, u kojoj je važno naglasiti postupak impregnacije, kako bi se boja jače vezivala za površinu, slijedi njezino bojanje. Kako bi rezultat bio što savršeniji, potrebno je uz pomoć specijalne špatule od nehrđajućeg čelika, nanijeti boju u čak tri sloja, tako da prva pokriva površinu, druga stvara strukturu, a treća daje sjaj. Prvi i drugi se mora zaravnati u nijansi odabrane boje, dok se ne postigne potpuno glatka površina bez sjaja. Tu se primjenjuje tehnika "Rafaello decor stucco." Između nanosa ova dva sloja je potrebno pričekati 6-8 sati na sušenje, a nakon njih slijedi završna obrada "Raffaello Medreperlato." Boju je potrebno rasporediti prema određenim tonovima, na način da se nanosi u točkama s razmakom, čime se nastoji postići neujednačenost obrade. Nakon samo nekoliko minuta slijedi potpuno zaglađivanje i laštenje površine, dok se ne postigne efekt bisernog sjaja. Kako bi zidovi bili perivi i boja vodoodbojna, nakon 5 dana se nanosi vosak, koji mu omogućava olakšano održavanje. Dakle, nakon dva sloja štukogipsa se nanosi treća ruka, špatulom ili gleterom u raznoj veličini, kako bi se dobio željeni efekt. U završnoj fazi se površina ravna u tankom sloju, sa ukošenim gleterom, dok se vizualno površina počne sjajiti bisernim efektom. U završnoj fazi tehnika Coccio, gleterom se nanose tanki slojevi boje, a kada se želi što sjajniji premaz, tada se površina obrađuje sa Raffaello bojom u istom tonu.

   Kako bi zidovi bili perivi i boja vodoodbojna, nakon 5 dana se nanosi vosak, koji mu omogućava olakšano održavanjeOve boje ne sadrže teške metale, kao niti otrovna otapala, mirise i kloride, a nema ni pojave opasne polimerizacije. Ipak, proizvod je određen kao iritantan, pa treba izbjegavati duži kontakt s kožom, te dodir s očima, no i ako se pojavi iritacija oči temeljito operite zašećerenom vodom, a kožu sapunom. Ekološki je prihvatljiv, jer je bez mirisa, nezapaljiv i neotrovan.

   U završnoj fazi se površina ravna u tankom slojuKrajnji efekt ove tehnike ličenja interijera je fantastična imitacija mramora s bisernim efektom. Ovo je idealan način dekoriranja klasičnih stilova romantičnog ugođaja, te dozirane note elegancije u recimo blagovaonicama, prostorijama za druženje, kao i baroknim i poznatim rimskim balkonima. Svojim sastavom sprječava neumorne parazite koji nam dosađuju, kako na zidnim, tako i na svim ostalim površinama, a idealan je za eksterijer, kao i interijer, zbog maksimalne paropropusnosti i vodootpornosti. Biserni efekt svakako je vrijedan pažnje i divljenja, iako nije pretjeranog karaktera, kako bi se na minimalan način doprinjelo sofisticiranosti ambijenta. Kič je izostavljen, a dozvoljeni su svi stilovi. Tako klasičan stil baroka i renesanse nije pravilo, već izuzetak. Suvremeni minimalistički stilovi također preferiraju ovu vrstu bojanja, stoga se poigrajte.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: