3d tehnike bojanja
Get Adobe Flash player

3d tehnike bojanja

3D TEHNIKE BOJANJA


 Trodimenzionalno oličeni interijer


 

   Tapete su ponovno  u modi, no ukoliko ih nerado postavljate ili jednostavno imate averziju prema njima, poigrajte se trikom lažnog dojma tapeta na ziduTapete su ponovno  u modi, no ukoliko ih nerado postavljate ili jednostavno imate averziju prema njima, poigrajte se trikom lažnog dojma tapeta na zidu. Naime, uz pomoć posebnih boja možete postići izgled tapeta i to na vrlo zanimljiv način. Svojim odabranim zidnim bojama dodate specijalne boje, ili već gotove mješavine koje razrijedite  s vodom. S tim bojama na zidovima možete ostvariti različite strukture i trodimenzionalne uzorke. Jedna od prednosti je i ta što se manje nepravilnosti, rupe i pukotine na podlozi već pri prvom nanosu boje mogu izravnati. S gipsanim temeljnim sredstvom zidu dajete hrapavu površinsku strukturu, nalik kamenu. Osnovna tehnika datira još iz starog Egipta, iako se od tada usavršila u danas zanimljivu i atraktivnu tehniku bojanja.

   Gipsano temeljno sredstvo predstavlja bijelu tekućinu, koja se lopaticom (bez drške) nanosi u slojevima. Riječ je o brzo sušećoj masi, koju je iz tog razloga potrebno što prije nanijeti, a poželjan oblik na zidu bio bi grebenasti, odnosno površina s uočljivim rubovima. Kada se osuši, možemo ju rezati, brusiti, pozlatiti i obojati. Tako će i glatke površine dobiti zanimljivu strukturu uočljivih rubova i grebena, koji ostvaruju karakterističan uzorak. Nakon što se ovaj sloj osuši, slijedi nanošenje boje s voskom, a uz pomoć vlažne porozne spužve se ta lazura utire, dok je još mokra. Zbog snažnog pritiska boja će se upiti u podlogu ili će se djelomično odstraniti, a to će stvoriti zanimljivu igru svijetla i sjene. Lazuru s voskom možemo dobiti u različitim bojama, a česte su jarke boje karakteristične ovoj tehnici, nastaloj u južnoj Italiji. Struktura nalik kamenu daje posebnu notu u dizajnu, a vizualno podsjeća na tapete reljefnog karaktera i trodimenzionalno oličen interijer.

   3D bojanje zidovaNa tržištu se nalaze kompleti koji se sastoje od temeljnog premaza, mase za izravnavanje i pripadajuće boje na bazi voska. Kada se koristi za vlažne prostorije, osim ovih sastojaka koristi se i prozirni zaštitni premaz. Osim gipsane, postoji i mramorirana takozvana "Stucco di Veneziano."

  Duga tradicija ove umjetnosti oslikavanja zidova posebnost je mnogih klasičnih građevina, dvoraca i crkvi diljem Europske kulturne baštine. Danas je dostupna u smislu bojanja interijera, a zbog svojih vrijednosti predstavlja elegantan i sofisticiran stil ukrašavanja i uređenja stambenog prostora. Ukoliko pripadate takvom stilu, iskoristite ovu tehniku bojanja zidnih i stropnih površina te oplemenite svoj dom na profinjeni način.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: