Imperium tehnike bojanja
Get Adobe Flash player

Imperium tehnike bojanja

IMPERIUM


Dragocjeni elementi prošlosti u listu zlata ili srebra postaju dio vašeg doma


 

    U različitim nijansama i izvedbama zlatnog lista, srebrnog lista, pozlate i zlatne prašine, podsjeća na originalno i jedinstveno unutarnje uređenje priča iz davnina, a površini daje bogatstvo i snagu svojom raznolikošćuDati prostoru prestižni, bogati izgled prošlih vremena, koji će podsjećati na dekoracije povijesnih ambijenata bogatih vila i skupo uređenih objekata, danas podsjeća na tehniku bojanja interijera, kojom se postižu upravo ovi elementi prošlosti. Naime, to je dekorativna završna obrada metalik efekta za unutarnje uređenje, a služi za postizanje prekrasnih efekata u širokoj paleti nijansi, koje dobivamo različitim alatom, ovisno koji se primjenjuje. U različitim nijansama i izvedbama zlatnog lista, srebrnog lista, pozlate i zlatne prašine, podsjeća na originalno i jedinstveno unutarnje uređenje priča iz davnina, a površini daje bogatstvo i snagu svojom raznolikošću. Dojam kojeg ostavlja jednostavno zapanjuje, pružajući blagi osjećaj raskoši i uživanja. Romantika je sveprisutna u ovom smislu umjetnosti dizajniranja prostora, stoga ju je vrlo lako doživjeti kroz boje, zastupljene ovom tehnikom.

   Ova vrsta boja se sastoji od specijalne akrilne smole u vodenoj otopini, organskih i anorganskih pigmenata, metaliziranih pigmenata i dodataka za bolje nanošenje i vezivanje. Bezopasne su, kako ne sadrže otrovna otapala, teške metale niti se pojavljuju opasne polimerizacije. Nezapaljive su i sigurne, ukoliko se tehnički pravilno koriste. Podliježu normativima 2004/42/CE posebne emisije štetnih plinova VOC, odnosno u vezi s graničnim vrijednostima emisije hlapivih organskih spojeva, a pripadajuća kategorija A/b, VOC: 50 g/l maksimalno, ali su sigurne po zdravlje čovjeka i ekološki prihvatljive. Što se tiče održavanja, otporne su na pranje i mokro trljanje.

    Nanošenje boje zahtjeva iskusnu ruku i umiješanost strukeNanošenje boje zahtjeva iskusnu ruku i umiješanost struke. Nakon dobro pripremljene površine, kao podloga se nanosi bijela bazna, a kao završnicu ove pripreme treba nanijeti impregnacijski sloj, zbog što boljeg vezivanja. Nakon toga treba pričekati 6-8 sati i nakon toga slijedi željena Vam tehnika pozlate, postizanje srebrnog ili metaliziranog efekta. Podlogu za ove efekte treba najprije poravnati, dok se ne dobije ujednačena glatka površina. Za efekt zlatne prašine se također kistom nanosi sloj bijelog, ali križnim nanosima. Nakon 4-6 sati sušenja, podloga je spremna za bojanje.

  List zlata ili srebra se treba razrijediti s 10% pitke vode, a zatim se kistom  nanosi Imperium boja na male dijelove zida, oko 50x50cm i odmah tamponira cijelo područje odgovarajućim tamponom. Potrebno je pričekati 5-6 sati na sušenje, a zatim se istim postupkom nanese drugi sloj ove boje. Tehnika pozlate se treba razrijediti s 10% pitke vode, nakon čega se kistom nanosi Imperium, također na male dijelove zida, i odmah slijedi tamponiranje cijelog područja, odgovarajućom rukavicom. Potrebno je pričekati 5-6 sati na sušenje, a zatim se istim principom ponavlja drugi sloj. Metalizirani efekt se postiže tako da se nanese Imperium razrijeđen s 20% pitke vode, kako bi se postigao glatki i  ujednačeni efekt. Prvi sloj se nanosi špricanjem na površinu, usmjeravajući pištolj s lijeva na desno i u suprotnom smjeru, na način da se leptir pištolja postavi u horizontalni položaj. 

Podlogu za ove efekte treba najprije poravnati

Površina se nastavlja špricati od vrha prema dnu i u suprotnom smjeru, tako da se leptir pištolja okrene u vertikalni položaj, bez stanke između dva nanosa. Njihovim ukrižavanjem postiže se ujednačeno nanošenje boje. Drugi sloj slijedi nakon sušenja, nakon 3-4  sata, istim načinom nanošenja kao što se nanosi i prvi sloj. Alati koji se pri tom koriste su kist, aerografski pištolj, mlaznik 1,3 i rukavica te tampon.

 
Izvedba ove tehnike bojanja, u svojim specifičnim nijansama, omogućuje dekoraciju suvremenih stilova interijera, stvarajući inovativne površine, bogate energijom. Sada su zidovi obogaćeni na originalan način, zanimljivom tehnikom oslikavanja, a sjaj i elegancija odjednom su dio Vašeg doma.


 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: