BOJANJE STANA - Bojanje kuhinje
Get Adobe Flash player

BOJANJE STANA - Bojanje kuhinje


Priprema kuhinje za ličenje


 

     Kako bismo izbjegli dvostruki posao čišćenja, potrebno je dobro zaštititi namještaj i sve ostale elemente u prostoriji koju ličimoNovim bojama osvježavamo stambeni i poslovni prostor, a život u njima postaje ugodniji. Nova boja može unijeti radost, optimizam i vedrinu, ukoliko je pažljivo birana i kvalitetno nanesena na zidnu površinu. Soboslikarsko ličilaćki radovi stoga zahtjevaju kvalitetnu pripremu, a onda i pažljivo odrađen posao. Kako bismo izbjegli dvostruki posao čišćenja, potrebno je dobro zaštititi namještaj i sve ostale elemente u prostoriji koju ličimo.

   Primjerice, kuhinja je prostorija koja je konstantno izložena prljavštini, masnim mrljama i špricanju hrane, ulja... Iz tog razloga je priprema zidova za bojanje kuhinje vrlo komplicirani posao, jer je riječ o većoj količini uprljanih zidnih površina, osobito stropnih ploha. Struganje tih površina biti će intenzivnije, jer se masnoća mora dubinski skinuti sa zidova i stropova, pa je zaštita podova, kuhinjskih elemenata i ostalog namještaja vrlo bitna da se temeljito postavi. 

Kuhinja je prostorija koja je konstantno izložena prljavštini, masnim mrljama i špricanju hrane, ulja...

Ukoliko se odlučite za skidanje pločica koje se nalaze između kuhinjskih elemenata (najčešće dva reda pločica), kako bi taj dio zida oličili u odgovarajuću perivu boju, tada je potrebno prije svega pomaknuti elemente na sredinu prostorije i zaštititi najlonom. Prije svakog ličenja je potrebno kuhinju isprazniti, dakle iznijeti stolice i stol, tepihe i razne dekoracije, a utičnice i prekidače zaštititi samoljepljivom trakom. To uključuje i pražnjenje kuhinjskih elemenata, u kojima se nalaze kuhinjski pribori za jelo i sav ostali odgovarajući pribor poput čaša, električnih aparata, ali i same hrane ukoliko ju niste prethodno sami iznijeli. To su ujedno dodatni radovi koji iziskuju nešto više vremena, ali se naplaćuju naknadno, jer većinom nisu uključeni u cijenu samih soboslikarsko ličilaćkih radova. 

  Također, što se tiče rasvjete treba zaštititi luster ili skinuti rasvjetu, ako je riječ o plafonjerama. Sve električne instalacije se uklanjaju, struja se obvezno isključuje, a vrhovi žica izoliraju. Podove prekrivamo najlonom, pri čemu uvijek koristimo novi, kako se ne bi potkrale rupice i oštećenja kroz koja boja može prodrijeti na zaštićenu podlogu. Ako je podna obloga obložena keramičkim pločicama tada je i čišćenje lakše, no kada je riječ o laminatu ili parketu, tada je ponekad potrebna i dvostruka zaštita, jer su ovi materijali ipak osjetljiviji. Zaštita lajsni i okvira oko prozora zahtjeva posebnu preciznost pri ljepljenju samoljepljive zaštitne trake, kako se kasnijim odljepljivanjem ne bi skinula boja i kako bi prozori bili dobro zaštićeni.

   Nakon radova ličenja, kada se boja posuši u potpunosti, najlon se uklanja, te odljepljuju zaštitne trake, vraćaju se kuhinjski elementi i sav pripadajući namještajNakon radova ličenja, kada se boja posuši u potpunosti, najlon se uklanja, te odljepljuju zaštitne trake, vraćaju se kuhinjski elementi i sav pripadajući namještaj. Montiraju se luster i plafonjere te kuhinjski elementi, kao i sve utičnice i prekidači te električne instalacije. Zatvaraju se razvodne kutije, a svaka i najmanja zalutala mrlja od boje čisti odmah po završetku radova. Ovo su sve radovi koje možete zahtjevati prilikom soboslikarsko ličilaćkih, a važan su dio pripreme i naknadnog vraćanja kuhinjskog inventara.


 

 

 

Dođi na naš You Tube video kanal!

Budi nam prijatelj!

Adaptacije d.o.o.
Maršanići 2b, 10090 Zagreb
Tel: +385 1 6381 666
Fax:+385 1 4111 880
E-mail: